Stiri

Renate Weber, revocată din funcția de Avocat al Poporului

Renate Weber a fost revocată de la conducerea instituţiei Avocatul Poporului. Parlamentul a luat această decizie, prin votul senatorilor și deputaților. S-au înregistrat 247 de voturi “pentru”, 32 “împotrivă”, iar un parlamentar nu a votat.

Avocatul Poporului a acţionat cu depăşirea competenţelor legale iar acest lucru a dus la nerespectarea legii de organizare şi funcţionare a instituţiei şi a Constituţiei, se arată în solicitarea de revocare din funcţie a acesteia, formulată de PNL, USR şi UDMR.

Cele trei partide din coaliţie reclamă faptul că Renate Weber nu a transmis Parlamentului şi Guvernului raportul special şi recomandările privind problemele de sistem constatate în cazul crimelor de la Caracal. De asemenea, susțin că nu şi-a îndeplinit, prin activitatea derulată în 2020, rolul şi obligaţiile legale în domeniul apărării, protecţiei şi promovării drepturilor copilului.

Renate Weber a respins acuzaţiile din cererea de revocare şi a precizat că, dacă nu ar fi fost invitată doar cu o oră înainte de începerea şedinţei, ar fi adus documente care să susţină activitatea instituţiei.

Alfred Simonis, liderul deputaţilor PSD, a spus că nu există niciun element care să justifice revocarea Avocatului Poporului şi a precizat că social-democraţii vor ataca la Curtea Constituţională decizia Parlamentului în acest caz.

Claudiu Târziu, liderul senatorilor AUR, a declarat – la rândul său – că revocarea Avocatul Poporului reprezintă o “execuţie cu public” şi o operaţiune “de subjugare” a acestei instituţii de către factorul politic.

Senatorul Diana Şoşoacă a afirmat că Avocatul Poporului a fost singura instituţie din România care “a ţinut partea poporului român”.

Ludovic Orban, preşedintele Camerei Deputaţilor, consideră însă că revocarea Renatei Weber a fost făcută în conformitate cu procedurile constituţionale, iar până la sfârşitul sesiunii parlamentare va fi numită o nouă persoană în această poziţie.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co