Stiri

Universitatea Bucureşti, petiție pentru autonomia universitară

Universitatea din București a redactat o petiție online pentru creșterea calității învățământului superior și întărirea autonomiei universitare. Semnăturile strânse vor fi trimise Președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și tuturor instituțiilor europene cu atribuții în domeniile educației și cercetării.

„Autonomia universitară este esenţială pentru ca generaţiile tinere, cetăţenii europeni şi elitele viitoare culturale, ştiinţifice, economice şi politice să fie formate într-un spirit liber, independent de ideologiile de partid, în acord cu valorile fundamentale continentale”, reiese din apelul UB.
Iniţiatorii petiției consideră că elitele politice au datoria de a promova şi susţine libertatea mediului universitar în educarea generaţiilor, iar mediul universitar trebuie securizat de controlul politic.

De asemenea, Universitatea din Bucureşti a declarat că în unele state foste comuniste s-a dezvoltat o dependenţă a universităţilor faţă de controlul Guvernului, lucru care încalcă principiul autonomiei.

Printre cele 9 propuneri promovate în petiție se numără:
-Elaborarea unui set de principii privind autonomia universitară la nivel european, care să nu poată fi încălcate de autorităţile naţionale
-Elaborarea unui sistem european de clasificare a universităţilor care să asigure o ierarhizare obiectivă a programelor de studii pe domenii şi a universităţilor în ansamblu, spre o corectă informare a celor interesaţi.
-Înfiinţarea unui sistem de împrumuturi bancare pentru studenţii la învăţământul cu taxă, garantate din fonduri europene.
– Înfiinţarea, prin intermediul Eurostat, a unui sistem de monitorizare a traseelor ocupaţionale ale absolvenţilor de programe universitare din toate ţările UE, pentru o mai bună adaptare a sistemelor de educaţie la piaţa europeană a muncii.

Peste 500 de persoane au semnat petiţia online lansată joi de Universitatea din Bucureşti.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co