Stiri

Tigarile electronice ar putea fi interzise

Proiectul privind interzicerea în spații publice a tigărilor electronice și a dispozitivelor de încălzire a tutunului a fost depus astăzi în Parlament, la Senat, în calitate de primă cameră sesizată.

Inițiativa este semnată de 23 de reprezentanți ai USR, PNL, UDMR și de câțiva senatori independenți.

Proiectul modifică următoarele articole:

– art. 2, litera e) se modifică astfel: „prin fumat se înțelege inhalarea involuntară a fumului rezultat în urma arderii tutunului conținut în țigarete, țigări de foi, cigarillos și pipe, precum și inhalarea involuntară a aerosolilor rezultați în urma vaporizării substanțelor cu dispozitive electronice de tip țigaretă electronică sau al dispozitivelor ce încălzesc tutunul fără a produce combustia amestecului”. și

– art. 3, alineatul 1² se elimină

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, susține restricționarea utilizării în spațiile publice a țigărilor electronice, la fel ca în cazul celor clasice.

Acesta a postat zilele trecute pe Facebook un mesaj însoțit de un studiu al CNN care arată o creștere cu 900% a utilizării țigărilor electronice în licee.

Secretarul de stat nu este la primul mesaj de acest tip. În luna martie a tras un semnal de alarmă privind necesitatea inițierii unui proiect legislativ care să oprească recrutarea noilor generații de fumători de către „Comercianții morții”, cum i-a numit Arafat.

În ultimii ani industria și comercializarea țigărilor electronice în România s-a dezvoltat, avantajele acestora fiind posibilitatea utilizării lor în spațiile închise – după interzicerea țigărilor clasice, dar și presupunerea românilor că ele dăunează mai puțin sănătății.

Într-un raport publicat de Organizația Mondială a Sănătății în 2014 se afirmă însă că nu există suficiente date care să susțină eficiența țigărilor electronice ca mod de renunțare la fumat. Totodată, OMS solicită interzicerea acestor aparate în spațiile închise, confirmându-se faptul că folsirea lor poate elibera în aer substanțe toxice.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co