Stuful, resursa din belșug a Deltei care este inaccesibilă localnicilor
Săraca țară bogată! În România, această expresie se confirmă la tot pasul! În satele înconjurate de ape din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, puţini localnici folosesc stuful pentru acoperişuri sau garduri! Asta chiar dacă prevederile în vigoare le dau dreptul la câte 5 tone de stuf gratuit pe an.
În Satul Mila 23, de exemplu, sunt multe garduri din stuf deteriorate şi foarte puţini localnici își permit să le reconstruiască din această resursă naturală. Asta deși este una dintre localităţile din Deltă recunoscută că a reuşit să conserve mare parte din tradiţii
Oamenii satului se plâng că stuful e foarte greu de găsit, ca şi meseriaşii care ştiu să îl lucreze.
Cei mai cu dare de mână aduc stuf din Jurilovca pentru a-și reface gardurile. De altfel, încet-încet, cererea de stuf a scăut în zonă, iar localnicii încercă să găsească soluții alternative, mai ieftine. Alţii susțin că nu recoltează stuf din cauza faptului că nu au bani să ajungă la Tulcea să depună cerere pentru obţinerea unui permis gratuit de recoltat de la Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.
În trecut, stuful din Deltă era transportat la Chiscani, pentru celuloză şi hârtie, dar acum nu se mai caută, afirmă bătrânii satului. Asta deși proprietățile stufului sunt multiple.
Potrivit normelor legale, locuitorii Deltei au dreptul la câte cinci tone de stuf gratuit, pe an, dar în 2021… doar trei persoane au cerut şi au primit permis pentru recoltarea stufului pentru uz gospodăresc.
You must be logged in to post a comment Login
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.