Pandemia, războiul din Ucraina și criza economică v-au dat peste cap și aveți nevoie de odihnă și tratament? Un loc liniștit și indicat pentru această perioadă este staţiunea Cheia, situată pe raza comunei Măneciu din judeţul Prahova, pe râul Teleajen, la poalele Munţilor Ciucaş, la aproape 900 metri altitudine.
E bine să știți, când vă alegeți sejurul, că această stațiune are indicaţii terapeutice pentru suprasolicitare fizică şi intelectuală, astenie nervoasă, hipertiroidism benign, anemii secundare, rahitism, dar și pentru dereglările de creştere la copii. Cheia beneficiază de resurse naturale binefăcătoare prin aşezarea într-o zonă montană cu un puternic aer ozonat, ambianţă de linişte şi frumuseţe odihnitoare.
Staţiunea are și bogat potenţial turistic în zonă. Găsiți aici case de vacanţă, hoteluri moderne şi pensiuni, precum şi amenajări pentru drumeţii şi sporturi de iarnă. În plus, este un punct de plecare spre cabanele montane din împrejurimi. Renumite ca obiective turistice sunt mănăstirile Suzana şi Cheia.
Mănăstirea Suzana, de maici, a fost întemeiată în 1740 de către Stanca Arşica, călugărită cu numele Suzana. Ansamblul monahal a fost restaurat în perioada 1965-1970 şi este monument istoric.
Mănăstirea Cheia, de călugări, poartă hramul Sfânta Treime și a fost întemeiată în secolul al XVII-lea. Dintre obiectivele turistice mai amintim Muzeul de Antropologie “Francisc I. Rainer” şi Muzeul “Flori de Mină” Cheia.
Muntele Roşu, situat la aproximativ patru kilometri de staţiunea Cheia, este un alt important obiectiv turistic, cu cabana cu același nume, situată la 1.260 metri altitudine.
De asemenea, pot fi făcute drumeţii până la cabana Ciucaş sau vârful Ciucaş, de unde pot fi admirate peisaje copleşitor de spectaculoase. Pe Valea Teleajenului mai pot fi vizitate localităţile Vălenii de Munte, Măneciu, Izvoarele, precum și Slănic.
afectiuni, baraj, cabane, cheia, drumetii, judetul Prahova, mănăstiri, obicetive turistice, odihna, potential turistic, statiune balneara, tratament, Valea Teleajenului, varf