Reacții de dezaprobare la amendamentele aduse Legii Drepturilor de Autor
Reacțiile de dezaprobare nu au întârziat să apară, după ce Bogdan Gheorghiu, ministrul interimar al Culturii, a reclamat recent abuzuri ale Organismelor de Gestiune Colectivă. Pe adresa redacției a sosit poziția Asociației MUZE, care – precum se intitulează – luptă pentru protecția, drepturile și recunoașterea statutului artistului român, cu privire la amendamentele aduse Legii Drepturilor de Autor.
Reprezentanții acestui ONG susțin că nu e existat o consultare anterioară asupra formei actuale. La nivelul Ministerului Culturii, a fost constituit un grup de lucru pentru modificarea Legii nr. 8/1996 (Legea dreptului de autor), iar – timp de câteva luni – s-au dezbătut propuneri de modificare a acestui act normativ. Ulterior, precizează aceștia, o mare parte au fost validate pentru a intra în dezbatere publică, dar niciuna dintre acele modificări nu a mai fost înaintată.
Răzvan Ailenei, președinte Asociația MUZE
“In schimb, doamna senator Alina Gorghiu a înaintat de curând un amendament, la care a intervenit o modificare adusă de domnul senator Lucian Romașcanu, amendament (ce a intrat pe procedură de urgență) care prevede confiscarea de către stat a sumelor prescrise provenite din drepturi de autor/conexe (sume nerevendicate timp de 3 ani) din cadrul organismelor de gestiune colectivă și vărsarea acestora în AFCN. Aceste sume prescrise, în momentul actual, se reintroduc în repartiții și se virează, după anumite criterii, tot către titularii de drepturi. În prezent, AFCN este cea mai netransparentă instituție de finanțare și cu o performanță scăzută, cu probleme chiar mai mari decât organismele de gestiune colectivă, iar sumele nu vor mai ajunge nici la 5% din titularii care ar fi beneficiat de acestea în cadrul unui OGC”.
Răzvan Ailenei atrage atenția că statul nu a reușit, după aproape doi ani de pandemie, să asiste cu șomaj tehnic nici măcar 15% din artiștii activi ai țării (care produc bani la bugetul de stat), din motive precum lipsa unui statut al artistului, lipsa unei cartografieri a categoriilor de artiști, sistemul birocratic neperformant, lipsa unei înțelegeri asupra contractelor în baza cărora funcționează domeniul artistic etc.
Răzvan Ailenei, președinte Asociația MUZE
“În atare situație, nu putem considera că un aparat de stat va putea gestiona mai bine aceste drepturi de autor în numele nostru, decât asociațiile în viața cărora suntem prezenți permanent”.
Bogdan Gheorghiu a arătat cu degetul către Organismele de Gestiune Colectivă, care, în loc să fie mandatarele artiștilor, iar banii pe care îi încasează în numele lor să fie corect și transparent distribuiți, ajung să fie negociați la mica înțelegere sau chiar, mai grav, să nu mai fie distribuiți. Ar fi vorba de milioane de euro, spune oficialul de la Cultură.
You must be logged in to post a comment Login
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.