Stiri

Protest în fața Ministerului Educației

Zeci de elevi şi profesori au protestat, marţi, în faţa ministerului Educaţiei faţă de modalitatea de repartizare a locurilor în facultăţi.

Dascălii și studenții sunt nemulţumiţi de subfinanţarea domeniului de învăţământ, dar şi de maniera în care s-au alocat locurile în universităţi.

Și rectorul Universității din București se arată surprins în mod neplăcut de decizia ministerului de a tăia locurile de la buget ale unor universități de prestigiu și de a mări numărul finanțărilor în universitățile mai mici.

„Este vorba despre ipocrizie, despre găști politice, despre acest mod de a corupe instituțiile publice și de a transmite mesaje false publicului, care fie nu cunoaște lucrurile, fie nu are răbdarea să le înțeleagă până la capăt”, a declarat Mircea Dumitru, rectorul Universității București.

Guvernul României a aprobat cifrele de şcolarizare pentru învăţământul superior de stat în anul universitar 2018-2019. În repartizare se arată că universitățile de prestigiu din țară au pierdut peste 1000 de locuri finanțate din bugetul statului.

Ministerul Educației, Valentin Popa, precizează că au fost reduse locurile bugetate de la specializările pentru care nu există cerere pe piaţa muncii şi s-au creat locuri pentru cele care dau absolvenţilor o şansă sigură de angajare.

„Datele Eurostat arată că în domeniul ştiinţelor socio-umane avem 56% din programe, procent care este cel mai mare din Europa. Curtea de Conturi precizează că nu se justifică aceeaşi intensitate a domeniului de la Bugetul de stat în defavoarea altor domenii. Astăzi TIC, IT, domeniul agricol, domeniul auto nu au suficienţi absolvenţi de studii superioare. Angajatorii se plâng continuu de numărul insuficient, trebuie să angajeze studenţi din anii 4, 3 şi au ajuns chiar din anul 2. E necesar să creştem numărul de absolvenţi pentru aceste domenii”, a declarat ministrul educației.

Astfel, Universitatea din București pierde peste 450 de locuri bugetate, în timp ce Universitatea Politehnică va avea în plus peste 350 de locuri finanțate din bugetul statului.

Targul National Imobiliar (TNI)
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co