Stiri

Primul Summit Parlamentar al Formatului București

Senatul României va găzdui, în perioada 17-19 aprile, primul Summit Parlamentar al Formatului Bucureşti, intitulat B9.

Evenimentul este organizat la iniţiativa preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, şi a mareşalului Senatului Republicii Polone, Stanislaw Karczewski.

“Pilonul parlamentar B9 urmăreşte facilitarea de poziţii convergente, prin consolidarea rolului parlamentelor naţionale, în problematica de securitate şi apărare. Organizarea Summitului parlamentar B9 transmite un mesaj unitar şi coerent referitor la întărirea flancului estic al NATO, în pregătirea Summitului NATO de la Bruxelles, din iulie 2018”, spun reprezentanți ai B9.
Vor fi prezente delegaţiile parlamentelor statelor membre ale Formatului Bucureşti: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, România şi Ungaria, precum şi oaspeţi de onoare, precum Gerard Larcher, preşedintele Senatului Republicii Franceze, sau Paolo Alli, preşedintele Adunării Parlamentare a NATO, dar și Matti Saarelainen, director al Centrului European de Excelenţă pentru Combaterea Ameninţărilor Hibride, şi Tomas Valasek, directorul Carnegie Europe.
La întâlnire va participa și Președintele României, Klaus Iohannis, în calitate de co-inițiator al B9.

Pe agenda evenimentului se află dezbateri privind prezenţa viitoare a NATO, combaterea terorismului, mobilitatea militară, percepţiile referitoare la ameninţările cu care se confruntă ţările participante și consolidarea legislativă în materie de apărare.

Lansat la iniţiativa României şi Poloniei, Bucureşti 9 (B9) oferă o platformă pentru aprofundarea dialogului şi cooperării între aliaţii participanţi. Se doreşte articularea contribuţiei specifice a acestor state la procesele în derulare la nivelul Alianţei, pe baza experienţei şi expertizei pe care o deţin şi a intereselor comune de securitate, în deplină concordanţă cu principiile solidarităţii şi indivizibilităţii securităţii statelor membre NATO.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co