Prima reacție a DNA după decizia CCR

La scurt timp după ce Curtea Constituțională a României a anunțat că șeful statului trebuie să emită decretul de revocate a Laurei Codruța Kovesi din fruntea DNA, Departamentul Național Anticorupție a emis un comunicat în care își exprimă îngrijorarea privind afectarea independenței procurorilor.
„Este momentul să tragem un semnal de alarmă și să ne exprimăm îngrijorarea față de potențiala afectare a statutului de independență a procurorilor, care reprezintă o premisă esențială a luptei împotriva corupției. Fără garanțiile legale existente în prezent, lupta împotriva corupției nu ar fi fost posibilă, iar pierderea acestor garanții riscă să afecteze grav investigațiile desfășurate de procurorii anticorupție”, se arată în comunicatul DNA.
Nici procurorul-şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, nu a fost indiferent față de anunțul Curții Constituționale și a afirmat că judecătorii constituționali au plasat „nu sub autoritatea, ci sub exerciţiul potenţial discreţionar al ministrului Justiţiei, care este om politic sau, după caz, susţinut politic”.
„Garantul constituţional al independenţei Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii, a fost redus la un rol steril, invitat să facă figuraţie”, a spus Horodniceanu.
„Este o aberaţie logică dacă vrem o justiţie independentă. În această consacrare a interpretării legii, linia de demarcaţie între puterile statului este ştearsă în detrimentul independenţei unei părţi din autoritatea judecătorească, magistratul procuror. Asta fără a pune în discuţie caracterul obligatoriu al deciziei CCR”, a mai spus şeful DIICOT.
Ministerul Public a anunțat ieri că „a luat act de decizia de astăzi a Curţii Constituţionale a României privind existenţa unui conflict constituţional între Guvern şi preşedintele României şi aşteaptă motivarea acesteia”.
Curtea Constituțională a României, reunită miercuri în plen, a constatat constituționalitatea și temeinicia solicitării ministrului Justiției privind demiterea din funcție a procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, și a statuat că șeful statului trebuie să emită decretul de revocare din funcție a acesteia.
Astfel, CCR a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi Preşedintele României, generat de refuzul acestuia din urmă de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA.
În aceste condiții, Curtea a stabilit conduita constituțională care trebuie urmată, respectiv că șeful statului urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi.
You must be logged in to post a comment Login
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.