Stiri

Prezență anulată a unor scriitori la standul SUA de la Bookfest

Autorii Tara Skurtu, Andra Rotaru şi Marius Chivu şi-au anulat prezenţa la un eveniment programat sâmbătă la standul Statelor Unite ale Americii de la Bookfest 2018.

Joi dimineaţă, pe Twitter, scriitoarea Tara Skurtu unul dintre invitaţii programului susţinut de Ambasada Statelor Unite ale Americii la Salonul de Carte Bookfest 2018, a scris:

“Sentimentul acela când le spui celor de la Ambasada SUA că nu vrei să susţii evenimente pe scena care pare glorificarea verandei unei plantaţii şi te scot din dezbaterea despre revistele literare”.

Skurtu urma să ia parte la o masă rotundă programată sâmbătă la standul SUA. Alături de poetă, pe scenă urmau să fie Marius Chivu, scriitor, traducător şi critic literar, Andra Rotaru, poetă, Virginia Coteschi, editoare, şi Scott Reese, ataşat cultural la Ambasada SUA.

La scurt timp şi alţi invitaţi au anunţat că nu vor mai participa la evenimentul programat pe scena care reproduce veranda cu coloane a unei clădiri ce aminteşte de Sudul american.

Marius Chivu a declarat ca i s-ar părea revoltător să vorbească despre literatură într-un decor care celebrează sclavagismul american.

Tara Skurtu a mai declarat că a fost onorată de invitaţia Ambasadei Statelor Unite de a-şi reprezenta ţara la Bookfest. Aceasta a spus că totuşi, ca scriitor american din Sud, atrage atenţia asupra scenei de evenimente a ambasadei, care redă o casă de pe o plantaţie sudistă.

La rândul său, fără să comenteze, poeta Andra Rotaru a confirmat că nu va lua parte la dezbaterea programată sâmbătă.

Ambasada Statelor Unite la Bucureşti nu a comentat acuzaţiile privind celebrarea sclavagismului american, dar a precizat următoarele: “Ne concentrăm asupra scriitoarelor din Sudul american. Atunci când ni s-a atras atenţia că un autor are obiecţii în legătură cu locul în care urmau să se desfăşoare evenimentele, am încercat să relocăm acele evenimente. Cu toate acestea, nu am avut succes în încercarea de a găsi locuri de desfăşurare alternative pentru toate aceste evenimente. Autorul a ales să nu participe la un eveniment pe care nu l-am putut reloca. Îi recunoaştem dreptul de a face acest lucru”.

Cea de-a XIII-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, organizat la complexul Romexpo din Bucureşti, a debutat miercuri şi se va încheia duminică.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co