Imobiliare Valea Prahovei
Stiri

Paza de un miliard de lei

824,2 milioane de lei au cheltuit autoritățile publice din Capitală pentru pază în șase ani. Cifra a fost scoasă la iveală de auditul Curţii de Conturi care a vizat utilizarea bugetului pentru aceste servicii. Controlul a vizat Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti, Administraţiile Domeniului Public din sectoarele 1, 2, şi 6, Administraţia Unităţilor de Învăţământ din sectoarele 1, 3, 4, 5 şi 6 sau Direcţia Generală pentru Administrarea Patrimoniului Imobiliar sector 2.

În perioada 2010-2016, neregulile au fost diverse, de la nerespectarea procedurilor la atribuirea contractelor, la achiziţionarea unor servicii total inutile şi până la achitarea unor sume nejustificate ca volum.

Diferențele între sectoare sunt enorme. ADP Sector 5, spre exemplu, plătea în 2014 aproape 50 de lei/metru pătrat/an pentru paza în parcuri. Suma a scăzut brusc, în 2016, la numai 2,94 de lei/metru pătrat/an, aproape cel mai mic nivel la nivelul Capitalei. Spre comparație, ADP Sector 6 a plătit o sumă medie de 18,54 de lei/metru pătrat/an, iar Sectorul 3 a beneficiat de aceste servicii achitând, în medie, numai 2,66 de lei/metru pătrat/an.

Serviciile de pază în școli nu şi-au atins scopul întrucât se înregistrează o creştere a fenomenelor de violenţă în instituțiile de învățământ, potrivit datelor ISMB. Totuși, pentru pază s-au plătit 463,5 milioane de lei pentru servicii de pază, inclusiv pentru salariile paznicilor proprii şi pentru sisteme de monitorizare. Totuși, în anul şcolar 2015-2016 au fost constatate 360 de infracţiuni, în creştere cu 7% faţă de anul şcolar precedent. Mai mult 94% din infracţiuni au fost săvârşite în incinta unităţilor de învăţământ şi 6% în zona adiacentă.

Inspectorii Curţii de Conturi au constatat că au fost făcute contracte pentru posturi de pază permanente (24/24, 7/7) cu toate că obiectivul păzit avea un program limitat, accesul publicului fiind chiar interzis mai bine de 12 ore.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co