Stiri

Parchetul General: noua definiție a abuzului în serviciu încalcă dispozițiile Convenției Națiunilor Unite

Textul final privind abuzul în serviciu restrânge într-o prea mare măsură domeniul de aplicabilitate al infracţiunii şi încalcă dispoziţiile Convenţiei Naţiunilor Unite împotriva corupţiei, susține Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Ministerul Public a întocmit o analiză a impactului pe care îl au modificările legislative ale Codului penal care vizează infracţiunile de abuz în serviciu şi de neglijenţă în serviciu, adoptate, ieri, în plenul camerei Deputaților.

În ceea ce priveşte incriminarea propusă pentru abuzul în serviciu, analiza a evidenţiat că textul final restrânge nepermis de mult domeniul de aplicabilitate al infracţiunii, fiind încălcate dispoziţiile Convenţiei Naţiunilor Unite împotriva corupţiei, adoptată la New York la data de 31 octombrie 2003. Totodată, forma propusă pentru modificarea articolului 297 din Codul penal (abuzul în serviciu) excede aspectelor analizate de Curtea Constituţională, care nu a pus în discuţie limitarea sferei de aplicabilitate a infracţiunii”, relevă analiza Parchetului General.

În viziunea acestuia, restrângerea sferei subiectului activ al infracţiunii de abuz în serviciu duce la exceptarea de la răspunderea penală a unei categorii largi de funcţionari. În consecință, dosarele aflate în prezent în cursul urmăririi penale vor fi clasate, iar persoanele care au fost trimise în judecată vor fi achitate.

Nu în ultimul rând, Parchetul General estimează că restrângerea sferei beneficiarilor folosului material necuvenit doar la soţ, părinţi, fraţi şi afini până la gradul II legalizează practic celelalte fapte de abuz în serviciu ale funcţionarului public comise cu scopul de a obţine un folos material necuvenit pentru alte rude apropiate sau alte persoane.

Targul National Imobiliar
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co