Stiri

Anumite categorii de persoane se pot pensiona cu 13 ani mai devreme, au decis deputații

Stagiul de cotizare pentru mai multe categorii de pensionari care au muncit în condiţii speciale, precum şi vârsta standard de pensionare se reduc cu 13 ani. Prevederea este cuprinsă într-o inițiativă legislativă de modificare a Legii Pensiilor adoptată recent de Comisia pentru muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaţilor.

Pentru persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de cel puţin 25 de ani în activităţi în locuri de muncă încadrate în condiţii speciale (aviaţie civilă, siderurgie, subteran, risc radiologic, unităţi de transport maritim şi fluvial, foraj sonde de ţiţei şi gaze etc.) se reduce vârsta standard de pensionare cu 13 ani şi raportarea pentru calculul pensiei la un stagiu de cotizare de 25 de ani”, precizează Camera Deputaţilor.

Prin amendamentele propuse se reduce totodată și stagiul complet de cotizare, de la 30 la 25 de ani, pentru personalul artistic care a lucrat cel putin 20 de ani în locurile de muncă respective.

În același timp, pensiile recalculate vor beneficia de recalculare în baza stagiilor de cotizare stabilite la data înscrierii/recalculării pensiei sau hotărârilor judecătoreşti.

De reducerea stagiului de cotizare la 25 de ani beneficiază şi persoanele înscrise la pensie după anul 2011, potrivit comunicatului Camerei Deputaţilor.

Iniţiativa a adoptată, miercuri, de Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co