Stiri

ONG-urile ar putea beneficia de cota din impozitul pe venit

Deputatul PNL Laurenţiu Leoreanu depune în Parlament un proiect de lege conform căruia toate ONG-urile să beneficieze de cota din impozitul pe venit.

Propunerea legislativă vizează modificarea Codului fiscal, astfel încât microîntreprinderile care fac sponsorizări pentru asigurarea finanţării organizaţiilor nonprofit să beneficieze de sumele provenite din impozitul pe venit de până la 20% pentru trimestrul în care au fost înregistrate cheltuielile respective, indiferent care este obiectul de activitate al organizațiilor non-guvernamentale pe care decid să-l ajute.

“În toate statele occidentale există tendinţa de a acorda facilităţi organizaţiilor non-guvernamentale tocmai pentru a degreva statul de anumite sarcini pe care sectorul ONG le poate îndeplini mult mai bine, dar în România se pare că acesta este sugrumat. Organizaţiile non-guvernamentale sunt şi printre cele mai afectate de obligativitatea de a plăti cote la nivelul salariului minim cu normă întreagă, deşi au angajaţi part-time. Suntem obligaţi să le acordăm tuturor o mână de ajutor pentru că, altfel, le este pusă în pericol activitatea în beneficiul comunităţii”, a declarat inițiatorul propunerii legislative.

De asemenea, textul propus prevede majorarea de la 2% la 3,5% a cotei din impozitul pe veniturile persoanelor fizice care poate fi donată pentru susţinerea organizațiilor nonprofit.

„Guvernarea Dragnea-Dăncilă trebuie să înceteze să privească sectorul non-guvernamental ca fiind un duşman; dimpotrivă, entităţile non-profit trebuie să fie percepute drept partenere ale statului român. Această soluţie pe care am propus-o a fost agreată tocmai de beneficiari, de organizaţiile non-guvernamentale şi sper să obţin sprijinul tuturor colegilor mei, indiferent de partidul politic din care fac parte, pentru ca acest proiect de lege să fie adoptat”, afirmă Leoreanu.

Iniţiativa vine în urma discuţiilor cu organizaţiile nonguvernamentale.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co