Stiri

Ministrul Sănătăţii anunţă construirea de centre de tratament pentru accidentele vasculare cerebrale

Fiecare spital județean de urgență va avea un centru specializat pentru tratarea accidentelor vasculare cerebrale, a anunțat, recent, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Ea a precizat că există deja 11 astfel de centre, dar, pentru a le putea pune în funcţiune pe toate cele 41, medicii se vor pregăti la Bucureşti, într-un centru de pregătire pentru crearea căruia ministerul va aloca resurse.

Acest program naţional sper eu că va începe să funcţioneze din plin de la 1 ianuarie. Încercăm să punem pe hârtie o colaborare foste bună între unităţile de primiri urgenţe, servicii de ambulanţă, SMURD, astfel încât pacientul să ajungă în timp util, în trei ore, să putem să-i facem această tromboliză”, a afirmat Sorina Pintea, la Eforie Nord.

Ea a adăugat că în România neurologia este un domeniu încă insuficient dezvoltat, “cu toate că avem vârfuri din punct de vedere profesional”.

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Cristian Grasu a menţionat că, în prezent, România are tot ce îi trebuie din punct de vedere al infrastructurii pentru ca toate cele 41 de centre să înceapă activitatea.

Bolile neurologice şi, în special, accidentul vascular cerebral sunt în topul afecţiunilor care produc moarte sau dizabilităţi în România. Accidentul vascular ischemic este unul dintre cei mai mari producători de dizabilitate, mai mult de jumătate din pacienţii cu un accident vascular ischemic pleacă acasă cu măcar o dizabilitate. Tot ce ne mai trebuie este o repartizare bugetară pentru cheltuielile legate de medicamente şi de materiale sanitare necesare acestui program de combatere a efectelor “stroke”-ului”, a arătat secretarul de stat.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co