Stiri

Parlamentul dezbate un proiect de lege privind creșterea vârstei de pensionare a militarilor

Camera Deputaților va lua în dezbatere o propunere legislativă care prevede creşterea vârstei de pensionare a militarilor.

Cadrele militare din armele şi serviciile sau specialităţile militare în care se înregistrează deficite majore de personal sau cadrele militare care nu îndeplinesc condiţiile de pensionare la împlinirea vârstei standard de pensionare pot fi menţinute în activitate după împlinirea vârstei standard de pensionare până la împlinirea vârstei de 65 de ani, se arată în text.

Documentul reprezintă iniţiativa legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare și a fost depusă de mai mulți deputaţi ai Coaliției PSD-ALDE.

Proiectul mai prevede că „limitele de vârstă în grad până la care cadrele militare în rezervă pot fi menţinute în evidenţă sunt de 57 de ani pentru clasa I, 62 de ani pentru clasa a II-a şi 65 de ani pentru clasa a III-a”.

În expunerea de motive se arată că sistemul militar se confruntă la ora actuală cu un deficit îngrijorător de resursă umană calificată, în contextul în care, pe parcursul ultimilor nouă ani, multiplele modificări legislative au creat premisele unor treceri masive în rezervă, neurmate de încadrări care să acopere deficitul creat.

Aceste fenomene au creat un vid pe segmentul resursei umane cu vârsta şi experienţa necesare asigurării continuităţii actului de comandă sau executării unor sarcini complexe”, susțin inițiatorii proiectului.

Ei precizează că, la acest moment, personalul militar se compune din cadre ce se apropie de vârsta prevăzută de lege pentru trecerea în rezervă din oficiu, care din patriotism şi devotament nu au ales să profite de avantajele legislaţiei în domeniul pensiilor militare şi cadre tinere, fără experienţa necesară continuităţii misiunilor militare la standardele consacrate, ce nu vor mai avea în curând cu cine să înveţe.

Din acest motiv, se mai arată îm expunerea de motive, se conturează înăsprirea acestui decalaj, în contextul în care noile măsuri bugetare menţin aceleaşi restricţii în privinţa pachetelor salariale şi posibilităţile de încadrare.

Proiectul se află în consultare publică la Camera Deputaţilor care este primul for sesizat, Senatul fiind Cameră decizională în acest caz.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co