Stiri

“Mingea de foc” din Siberia, un mister neelucidat ani de-a rândul

Știați că… în urmă cu mai bine de un secol, o scenă apocaliptică s-a abătut asupra Pământului?! Specialiștii de la Observatorul Astronomic din București amintesc cum, în noaptea de 30 iunie 1908, o “minge de foc” a traversat cerul Siberiei. Apoi, brusc, o explozie îngrozitoare s-a produs deasupra râului Tunguska, însoțită de o ploaie de pietre are loc. Puținii martori care au putut descrie ce s-a întâmplat atunci au povestit cum pietrele cădeau din cer, pământul tremura, iar aerul devenise fierbinte. În acea noapte, tunguzii – un popor nomad ce trăia în această regiune deșertică a Siberiei Centrale, au crezut că mânia zeului Ogdi s-a dezlănțuit!

”Unda seismică s-a simțit pe toată planeta. Praful degajat de explozie a format un nor care s-a ridicat până la 20 de kilometri înălțime, iar peste 80 de milioane de copaci, pe o suprafață de 2.000 de kilometri pătrați de taiga, au ars pur și simplu. La acea vreme, explozia a fost înregistrată de seismografe: magnitudinea a fost evaluată între 4,5 și 5 pe scara Richter. În ceea ce privește puterea, a fost de 185 de ori mai mare decât cea a bombei care a distrus Hiroshima. Nu sunt însă dovezi că au existat decese umane în timpul acestui eveniment, care a fost botezat „Tunguska”, se arată pe pagina de Facebook a Observatorului Astronomic.

Douăzeci de ani mai târziu, în 1927, un geolog sovietic, specializat în meteoriți, Leonid Kulik, a lansat prima expediție către această regiune a Siberiei. Trecerea apocaliptică pe care au descoperit-o membrii expediției i-a făcut să creadă că pagubele au fost provocate de unul dintre cei mai mari meteoriți. Totuși, nici urmă de crater! Astfel, reputatul geolog conchide că meteoritul a explodat înainte de a atinge solul. Alte trei expediții, în 1928, 1930 și 1938, au fost organizate la locul catastrofei, dar… nici un element nou identificat. De atunci, au circulat cele mai nebunești ipoteze: gaură neagră, fulger sferic, explozie de antimaterie și chiar atac al extratereștrilor! Aceștia din urmă ar fi provocat explozia meteoritului pentru a salva Terra!

Studii de mai târziu s-au aplecat asupra compoziției acestui corp celest care ar fi intrat în contact cu atmosfera Pământului. În 1958, apoi în 1961, au fost cercetate numeroase particule de metal și silicat. Rezultatul: ceea ce ar fi lovit Terra era o cometă al cărei nucleu era alcătuit din gaz înghețat și praf. S-a estimat că avea un diametru de 60 de metri și cântărea… 60.000 de tone! Cum mare parte a componentelor sale s-au dispersat probabil în atmosferă în timpul exploziei, pe Pământ n-a căzut în cele din urmă decât o ploaie de diverse materii.

Abia în 1990, o nouă echipă a prelevat picături de rășină din trunchiurile coniferelor din zona calamitată. Au fost descoperite astfel mai multe microparticule, ceea ce i-a făcut pe oamenii de știință să spună în final că ar fi vorba despre un hibrid între un asteroid și o cometă, pentru că au găsit un amestec de rocă și gheață. Totuși, corpul ceresc nu părea să fi fost atât de masiv pentru a provoca un crater în momentul căderii.

Lucrurile nu s-au încheiat aici! Ani de zile, o echipă de cercetători italieni de la Universitatea din Bologna a încercat să valideze ipoteza meteoritului și a craterului inexistent. Printre ei, Luca Gasperini, cel care a descoperit că, de fapt, lacul Ceko nu era menționat în hărțile Siberiei din epoca țaristă. Echipa sa a plecat imediat pentru a analiza sedimentele de pe malul acestui lac. Au ajuns la concluzia că datează de cel puțin un secol și că materia densă și pietroasă găsită pe fundul lacului este, de fapt, restul din explozia meteoritului.

Ipoteza finale a lui Luca Gasperini, expusă într-un interviu acordat în 2007 pentru National Geographic, arată că, de fapt, două corpuri cerești au intrat în atmosferă. Unul a explodat la aproximativ 8 kilometri deasupra Terrei și celălalt a căzut pe Pământ și a provocat craterul în care s-a format apoi lacul Ceko.

Targul National Imobiliar (TNI)
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co