Imobiliare Valea Prahovei
Stiri

România participă la repopularea cu râși a munților din vestul Europei

Un proiect european menit să salveze populaţia de râs din regiunea munţilor Dinari şi sud-estul Alpilor de la dispariţie este în derulare de cinci ani. În această perioadă, din Carpaţii Orientali au plecat către Slovenia nouă exemplare de râs, iar al zecelea va ajunge în țara ţara vecină în primăvara anului următor.

Asociaţia pentru Conservarea Diversităţii Biologice s-a aflat în prima linie încă de la începutul proiectului, iar activitatea principală a fost aceea de a evalua şi selecta zonele de captură a râşilor în Carpaţii Orientali din România, dar şi de a-i captura şi transloca în Slovenia.

Teodora Sin, cercetător în cadrul ACDB (sursa: agerpres.ro)

“Proiectul LIFE Lynx a început oficial în 2017, iar în România se va finaliza în primăvara lui 2023, cu ultimul an de captură. Neoficial, proiectul a început însă înainte de 2017, prin proiecte mai mici de conştientizare a populaţiei locale în privinţa importanţei râsului. În acelaşi timp, creşterea acceptanţei din partea grupurilor implicate în gestionarea faunei sălbatice din Slovenia şi Croaţia şi chiar a publicului general, pentru că râşii ajung în zone care sunt în mare parte locuite”.

Scopul proiectului este de a repopula zonele munţilor Dinarici şi Alpilor sud-estici, unde există o populaţie de râs reintrodusă în anii ’70, pentru că din acea zonă râsul a dispărut complet la sfârşitul secolului XIX. Atunci au fost reintroduşi râşi tot din populaţia carpatică, în principal din Slovacia, dar numărul mic de indivizi nu a permis ca populaţia să se refacă, din cauza problemelor de consangvinizare. Din acest motiv, proiectul este foarte important, spun specialiștii.

Conform ultimelor estimări, din 2015, în România se presupune că ar fi peste 50% din populaţia totală de râs din Europa, aproximativ 1.200-1.500 de exemplare. Însă acest număr este relativ, pentru că râsul este o specie greu de monitorizat. Din țara noastră, au fost capturaţi şi relocaţi nouă râşi, ultimul în primăvara acestui an. S-au adaptat relativ uşor în noile locaţii, mai ales că au găsit hrană.

Teodora Sin, cercetător în cadrul ACDB (sursa: agerpres.ro)

“Cei relocaţi sunt o femelă şi restul masculi, cu vârste între un an şi şase – şapte ani. (…) Exemplarele de râs au fost capturate din zona Carpaţilor Orientali, cu zona Parcului Natural Putna – Vrancea, şi ne-am extins un pic şi către Pralea şi Dărmăneşti în judeţul Bacău, precum şi către Tarcău în judeţul Neamţ. Ne-am propus ca într-un an să nu luăm mai mult de doi râşi dintr-o zonă suficient de mare, pentru a nu afecta populaţia locală”.

Râşii pot trăi în sălbăticie până la vârsta de 12 – 14 ani iar în captivitate, chiar şi până la 20 de ani. Lipsa hranei, alături de factorul uman, au fost principalele cauze de extincţie a acestei populaţii din vestul Europei. Proiectul pentru prevenirea acestui fenomen este implementat în cinci ţări, Italia, Slovenia, Croaţia, Slovacia şi România, în perioada 1 iulie 2017 – 31 martie 2024. Programul este cofinanţat din fonduri europene.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co