Stiri

Legea privind statutul magistraților, pentru a treia oară în Comisia Iordache

Deputatul PNL Ioan Cupșa a anunțat, joi, după ședința Comisiei Iordache, că există posibilitatea sesizării pentru a patra oară a Curții Constituționale, pe motiv că dispozițiile modificate pentru Legea 303, privind statutul magistraților,  sunt încă „lipsite de claritate”.

”Graba relevă de fapt autosuficiența celor care acum au tot ceea ce au nevoie, adică votul majoritar în Parlament. Închipuiți-vă că astăzi, în mai puțin de 50 de minute, fără a cunoaște dinainte textele care au fost supuse dezbaterii, apoi votului în această comisie, am reușit, zic dânșii, să transpunem o decizie a Curții Constituționale. Este fals. Așa cum spunea și doamna Alina Gorghiu. Dacă una, două dintre propunerile de transpunere sunt în acord cu deciziile Curții, celelalte sunt absolut discutabile. În ceea ce privește eroarea judiciară, bănuiesc că sesizarea pe care o vom face din nou Curții Constituționale va fi din nou admisă, în considerarea lipsei de claritate și predictibilitate a textului”, a declarat pentru jurnaliști Cupșa.

Comisia a  finalizat dezbaterile pe legea 303/2004 privind statutul magistraților.

Printre articolele dezbătute în Comisie s-a numărat și cel cu numărul 96, privind eroarea judiciară. Toate amendamentele aprobate au fost propuse de PSD. Florin Iordache le-a cerut și membrilor PNL să vină cu propuneri, însă aceștia au refuzat. Liderul comisiei a declarat pentru jurnaliști, după întâlnire, că modificarea adusă Legii cu privire la eroarea judiciară este în concordanţă cu decizia CCR.

„Am așteptat și noi decizia CCR pentru a avea o cât mai bună definiție a erorii judiciare, am propus o nouă completare, ținând cont de cele două decizii ale CCR și credem că această nouă definiție a erorii judiciare satisface pe de o parte deciziile CCR și o mai bună răspundere a magistraților. Noi am spus de la început, ne dorim ca magistrații să răspundă atunci când există rea-credință și gravă neglijență, dar în același timp ne dorim și o definiție foarte bună a erorii, astfel încât să nu poți să te îndrepți împotriva unui magistrat oricând, ci numai atunci când există o eroare judiciară. Comprarativ cu colegii noștri din opoziție, am propus niște texte – că mai bune, că mai rele, noi am venit constructiv și am propus ceva în dezbatere. Între a propune ceva și a nu propune, a nega tot timpul și a spune că puterea e rea și legiferează într-un anumit fel, e o diferenţă de abordare”, a afirmat Iordache.

De asemenea, la finalul dezbaterilor, deputatul USR Ion Stelian i-a cerut demisia lui Florin Iordache din funcția de președinte al comisiei, din cauza incompetenței.

„Nu facem legile pentru că așa visăm, și pentru că ne trezim dimineața cu o idee despre ce credem noi că ar trebui făcut”, a precizat acesta.

Ședința a început la ora 10.00. PNL și USR au cerut amânarea acesteia, pentru a aștepta decizia Comisiei de la Veneția și pentru a avea timp să citească motivarea CCR, care are 82 de pagini și care a venit abia ieri, însă propunerea opoziției a fost respinsă.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co