Imobiliare Valea Prahovei
Stiri

Comisia Sipa. Audieri

Doru Dobocan, fostul director al Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie și Tiberiu Firinel Ungureanu, fostul director general adjunct în ANP au fost audiați miercuri de Comisia Sipa.

Preşedintele Comisiei de anchetă a SIPA, Viorel Salan, a declarat, miercurea trecută, că au fost constatate aspecte de nerespectare a prevederilor legale în constituirea şi acţiunile procedurale pentru predarea şi desfiinţarea arhivei SIPA.

Printre cei invitaţi la audieri se numără şi Doina Armean, fost membru în comisiile de inventariere, Dănuţ Mânzală, fost membru în comisiile de inventariere şi Constantin Căruntu, angajat RASIROM.

“Au fost înaintate peste 50 de adrese către diferite instituţii ale statului pentru a clarifica aspectele legate de desfiinţarea DGPA, respectiv au fost solicitate a fi prezente în audieri peste 25 de persoane şi prezente au fost aproximativ 20 de persoane – foşti şefi ai ANP, miniştri ai Justiţiei, directori ai arhivei, directori ai comisiilor de inventariere. “, a declarat președintele comisiei.

Obiectivele pe care Comisia SIPA le urmărește sunt:

-stabilirea rolului activ al ministerului de resort la adoptarea HG 127/2006 precum şi ce acte au fost întocmite în intervalul celor 3 luni, prevăzut de HG 127/2006

-de ce nu s-au finalizat procedurile de desfiinţare prevăzute în art. 3 şi 4 şi de ce nu s-a emis o nouă Hotărâre pentru prelungirea termenului

– identificarea şi audierea persoanelor care au avut acces în arhivă fără respectarea condiţiilor legale (…), precum şi la solicitarea cui au accesat arhiva

– verificarea autenticităţii informaţiilor cuprinse în raportul 096/17-04.2008 şi împrejurările în care s-a dispus la data de 18 august 2016 sporirea gradului de secretizare.

Un alt obiectiv asumat de comisie este identificarea persoanelor care în luna ianuarie 2005 au sustras din arhiva SIPA registrul de intrări-ieşiri, documente secrete şi strict secrete, care înseamnă nume de persoane semnalate, conţinutul foarte succint, de unde proveneau şi beneficiarii informaţiilor.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co