Stiri

Cea mai călduroasă lună iunie din istorie în America de Nord

Cea mai fierbinte lună iunie din istorie, în America de Nord, s-a înregistrat în 2021 și a fost marcată de recorduri excepţionale de căldură în Canada. Este anunțul îngrijorător al specialiștilor de la Serviciul european pentru schimbări climatice.

Comunicat Copernicus
“Iunie 2021 a fost cea mai fierbinte lună iunie raportată pentru America de Nord de la începutul măsurilor”.

Iunie 2021 a depăşit cu 1,2 grade Celsius media pentru perioada 1991-2020, sau cu 0,15 grade Celsius temperatura cea mai ridicată înregistrată în iunie în această regiune, în 2012, au precizat climatologii, care au făcut o legătură cu valul de caniculă observat în Canada şi o parte a Statelor Unite.

Julien Nicolas, climatolog (sursa:agerpres.ro)
“Aceste valuri de căldură nu apar din neant. Ele se produc într-un climat global de încălzire care le fac mai probabile. (…) Valurile de caniculă raportate luna trecută în America de Nord, vestul Rusiei şi nordul Siberiei sunt doar ultimele exemple ale unei tendinţe care va continua şi care este legată de încălzirea globală”.

În timpul valului de caniculă excepţional care a început la sfârşitul lunii iunie, Canada a doborât de mai multe ori recordul său absolut de temperatură, stabilit în cele din urmă la 49,6 Celsius la Lytton pe 30 iunie.

Această mic sat situat la 250 km nord-est de Vancouver a devenit simbolul acestei crize: după ce a depăşit recordul istoric de temperatură, a fost cuprins de incendii care au devastat 90% din teritoriul său, relatează Agerpres.

Creşterea şi intensificarea valurilor de caniculă în întreaga lume sunt cele mai clare manifestări ale încălzirii globale, legate de activităţile umane, mai avertizează specialiștii!.

Și în Europa, iunie 2021 a fost a doua cea mai fierbinte lună iunie înregistrată vreodată, după iunie 2019, potrivit aceluiași Serviciu european, care a evidenţiat temperaturi deosebit de ridicate în Finlanda şi vestul Rusiei, precum şi în regiunea arctică siberiană.

La nivel global, iunie 2021 se află pe locul al patrulea, alături de iunie 2018, dar după lunile iunie 2016, 2019 şi 2020.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co