Stiri

Atmosfera Terrei, de 50% mai poluată decât în perioadele preindustriale

Oamenii de știință din Statele Unite trag un nou semnal de alarmă! Nivelurile de dioxid de carbon din atmosfera Terrei au crescut până la valori care sunt cu peste 50% mai mari decât cele din perioadele preindustriale ale civilizaţiei umane. Parctic, acest nivel nu a mai fost înregistrat pe planeta noastră de milioane de ani! Astfel, efectele incălzirii globale sunt tot mai mari de la o zi la alta.

Dioxidul de carbon a atins în luna mai un vârf care nu a mai fost văzut de milioane de ani, au precizat experţii americani. Înainte de Revoluţia Industrială – şi pentru aproape 6.000 de ani de civilizaţie umană -, nivelurile de dioxid de carbon s-au situat constant la aproape jumătate din pragul actual.

După acea perioadă de profunde transformări tehnologice, care au început în secolul al XVIII-lea, oamenii de ştiinţă estimează că au fost generate emisii de… aproximativ 1,5 trilioane de tone de CO2. Grav este că o mare parte din această cantitate va continua să încălzească planeta noastră pentru alte câteva mii de ani de acum înainte.

Anunţul vine din partea cercetătorilor de la o agenţie federală americană care furnizează informaţii şi servicii ştiinţifice pentru a proteja resursele naturale ale Pământului – şi de la Institutul pentru Oceanografie din cadrul Universităţii California din San Diego, relatează Agerpres.

Poluarea cu CO2 este generată de arderea combustibililor fosili pentru transport şi pentru obţinerea de energie electrică, precum şi de fabrici de ciment, despăduriri, agricultură şi alte practici.

Deşi nivelurile mari de CO2 din atmosferă nu reprezintă ceva nou, omenirea a refuzat cu toate acestea să acţioneze până acum în consecinţă, concluzionează specialiștii de peste Ocean.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co