Imobiliare Valea Prahovei
Stiri

Alertă sanitar-veterinară! Sute de focare de pestă porcină africană în țară

Pe lângă epidemia de COVID, România se confruntă și cu o alertă sanitar-veterinară! 606 focare de pestă porcină africană sunt active în județe din estul, sudul și centrul țării, iar alte 65 din gospodăriile populaţiei au fost stinse în ultima săptămână, conform informaţiilor publicate de ANSVSA.

Din numărul total al focarelor active, 21 de focare sunt în exploataţii comerciale, iar 2 focare în exploataţii comerciale de tip A. Aproximativ 375.000 de porcine se află în aceste zone contaminate.

Pe de altă parte, de la prima semnalare a prezenţei virusului de pestă porcină africană în România, pe 31 iulie 2017, au fost diagnosticate și aproape 5.900 de cazuri la mistreţi, în 41 de judeţe.

În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreţi se sting după cel puţin 2 ani de la apariţia lor.

Specialiștii spun că principalele cauze care duc la apariţia de noi focare sunt: intrarea/ieşirea porcinelor în/din exploataţii fără a se solicita medicului veterinar documente care să ateste starea de sănătate a acestora; nerespectarea restricţiilor, aruncarea/abandonarea cadavrelor în pădure, păşune, marginea apelor etc; nerespectarea măsurilor minime de biosecuritate.

Pesta porcină africană este o boală extrem de contagioasă, care nu afectează oamenii, dar mortală pentru mistreți și porci domestici, pentru care nu există vaccin.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co