EXTERN

VIZITĂ ISTORICĂ, după 90 de ani: Barack Obama se află în Cuba. VIDEO

Preşedintele american Barack Obama a sosit în Cuba duminică, devenind primul şef de stat american în funcţie care vizitează această ţară în ultimii aproape 90 de ani, transmite Mediafax care citează The New York Times (NYT) online.

Air Force One a aterizat la Havana la ora locală 16.18 (22.18, ora României), potrivit DPA.

Ţinând o umbrelă în mână, într-o după-amiază ploioasă, preşedintele a fost întâmpinat, în timp ce cobora zâmbind din avion – împreună cu Prima Doamnă Michelle Obama şi cele două fiice Sasha şi Malia – de către oficiali cubanezi de rang, înclusiv de ministrul de Externe Bruno Rodríguez Parrilla şi de ambasadorul american la Havana Jeffrey DeLaurentis.

“Que bolá Cuba? (Ce mai faceţi?) Tocmai am aterizat aici şi abia aştept să mă întâlnesc şi să primesc veşti direct de la poporul cubanez”, a scris preşedintele america într-un mesaj postat pe Twitter imediat ce a sosit la Havana, potrivit The Guardian.

Această vizită – rezultatul unei schimbări de politică uluitoare, în urmă cu 15 luni – este menită să strângă relaţiile dintre cei doi vechi inamici şi “să exorcize una dintre ultimele fantome ale Războiului Rece”, comentează NYT.

Obama se bucură de o mare susţinere faţă de eforturile sale de a-i aduce cei doi vechi înamici împreună, atât în rândul poporului cubanez, care-l consideră pe şeful statului american drept o personalitate a transformării, cât şi în Statele Unite, unde interesul faţă de Cuba este tot mai puternic, adaugă ziarul american.

Preşedintele, însoţit de Prima Doamnă Michelle Obama, fiicele lor Sasha şi Malia şi soacra sa Marian Robinson, au început această vizită ca turiști. În ciuda ploii, au străbătut străzile din vechea Havană, alcamate de locuitori.

Agenda vizitei – care reflectă contradicţiile ce pot complica relaţiile dintre Statele Unite şi Cuba – include între altele o întâlnire, luni, cu Raul Castro, la Palatul Revoluţiei, sediul Guvernului comunist, şi o întâlnire, marţi, cu un grup de disidenţi, foste victime ale reprimării regimului.

Obama este însoţit de o amplă delegaţie de membri ai Congresului din ambele partide care-i susţin îndemnul de ridicare a embargoului impus Cubei – ce se profilează în continuare ca un obstacol în calea apropierii dorite de preşedinte.

Din delegaţie fac parte, de asemenea, zeci de oameni de afaceri americani, în căutare de oportunităţi pe această insulă.

Sursa: Mediafax

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co