Stiri

Tudorel Toader, despre decizia lui Iohannis de revocare a șefei DNA: am înţeles că va citi până va înţelege

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, cu privire la decizia pe care preşedintele Klaus Iohannis o va lua în legătură cu revocarea Laurei Codruţa Kovesi, că a înţeles că șeful statului va citi ”până va înţelege”, exprimându-şi convingerea că acesta îşi va îndeplini obligaţiile.

„Eu am declarat în nenumărate rânduri, chiar dacă în spaţiul public, din considerente diferite, au apărut şi alte afirmaţii. Decizia produce efecte juridice, ca orice decizie, obligaţie în cazul acesta, de la momentul publicării în Monitorul Oficial al României. Nu avem un termen. Am înţeles că domnia sa va citi, am înţeles că domnia sa va citi până va înţelege, iar eu exprim aceeaşi convingere, că-şi va îndeplini obligaţiile. Nu (a fost o ironie -n.r.), să înţelegeţi că doar am repetat ceea ce domnia sa a afirmat. Preferabil să întrebaţi pe domnul preşedinte (dacă încalcă legea -n.r.)”, a declarat Tudorel Toader.

În urmă cu o săptămână, preşedintele Klaus Iohannis spunea că aşteaptă motivarea Curţii, pe care „o vom citi până o înţelegem sau până înţelegem ceva din ea, după care voi comunica ce trebuie făcut sau ce voi face eu mai exact”.

Curtea Constituțională a publicat motivarea, de 133 de pagini, în cazul conflictului preşedinte- ministrul Justiţiei, generat ca urmare a refuzului șefului statului de a o revoca pe Laura Codruţa Kovesi din funcţia de procuror şef al DNA.

„Independenţa judecătorilor nu o schimbă nimeni, procurorii au fost şi rămân independenţi în instrumentarea cauzelor, niciun ministru nu s-a dus şi nu se va duce să întrebe un procuror despre modul de soluţionare a unei cauze. Această competenţă funcţională de exercitare a urmăririi penale nu a fost nici într-un fel modificată. A câştigat, dacă vreţi statul, de drept. Decizia foarte explicită mai pune o temelie la fundamentele statului de drept a României, că procurorii se numesc în Constituţie magistraţi, dar categoric au alte competenţe de umărire. Pentru buna funcţionare a statului de drept trebuie ca fiecare dintre noi să ne cunoaştem bine competenţele, să ne respectăm limitele de competenţă trasate de Constituţie”, a mai spus ministrul Justiţiei.

Curtea Constituţională arată în motivarea privind conflictul instituţional preşedinte- ministrul Justiţiei că şeful statului şi-a arogat nişte atribuţii pe care nu le are, atunci când a respins revocarea Laurei Codruța Kovesi, blocând în acest fel autoritatea ministrului asupra activităţii procurorilor.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co