Imobiliare Valea Prahovei
Stiri

Tradiții și obiceiuri în Vinerea Mare!

În plină pandemie, sărbătorea Învierii Domnului capătă noi dimensiuni și semnificații iar românii își pun, mai mult ca oricând, speranța în credință pentru a trece peste greutăți și probleme.

Este Vinerea Mare, numită și Vinerea Patimilor sau cea Seacă, pentru că mulți români țin post negru.

După credința creștină, în această zi a fost răstignit și a murit pe cruce Iisus Hristos, pentru răscumpararea neamului omenesc de sub jugul păcatului strămosesc.

În Vinerea Mare se face pomenire la Patimile lui Hristos. Nu este bine să se mănânce urzici și nici să fie folosit oțetul, pentru că pe cruce Iisus a fost bătut cu urzici, iar buzele Mântuitorului au fost udate cu oțet.

În Vinerea Mare nu se săvârșește niciuna dintre cele trei Sfinte Liturghii. Ceremonia principală este scoaterea Sfântului Epitaf din altar și așezarea lui pe o masă în mijlocul bisericii.

Prin scoaterea Sfântului Epitaf, credincioșii retrăiesc coborârea de pe Cruce a lui Hristos și pregătirea Trupului Său pentru înmormântare.

În Vinerea Mare se cântă Prohodul și se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf, care simbolizează trupul Mântuitorului. Sfântul Epitaf este așezat apoi pe Sfânta Masă din altar, unde rămâne până la Inălțare. Punerea pe Sfânta Masa reprezintă punerea Domnului în mormânt.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co