Stiri

Spa-ul altfel de la Naftalan – Azerbaidjan: băile în petrol

Tratamente medicale pe bază de petrol, “da”, de astfel de proceduri beneficiază cei care aleg să meargă în inima munților Caucaz, într-un oraș petrolier din Azerbaidjan.

Băile cu ţiţei de la Naftalan au beneficii miraculoase, spun clienții fideli ai spa-ului altfel, dar cercetătorii trag un semnal de alarmă și afirmă că – de fapt – aceştia joacă un „poker” cu moartea, relatează Europa Liberă.

Încă din vremea exploratorului veneţian Marco Polo ar fi fost cunoscut caracterul medical al petrolului din subsolul Naftalanului

„Am poliartrită reumatoidă, sufăr de această boală de 12 ani, iar datorită resurselor naturale – petrol, nămol – mă simt acum minunat”, spune o clientă cu state vechi de servicii acolo.

Spa-urile din Naftalan erau neîncăpătoare în perioada de vârf a turismului medical. Mai exact, în anii 1980, peste 75.000 de pacienţi apelau anual la aceste tratamente.

Lucrurile s-au schimbat mult în deceniile post-sovietice, lumea nu se mai înghesuie ca atunci, însă destule persoane continuă să apeleze la serviciile terapeutice ale oraşului.

De cealaltă parte, experţii în medicină avertizează că expunerea la naftalină, care este obţinută din rafinarea petrolului, ascunde un pericol cancerigen, potrivit Institutului Naţional de Medicină din SUA.

Targul National Imobiliar (TNI)
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co