Imobiliare Valea Prahovei
Stiri

Secretar general NATO: Rusia încalcă integritatea teritorială a Rep. Moldova!

Aliaţii din NATO susţin cu fermitate integritatea teritorială şi independenţa Republicii Moldova, susține Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO

“Aş dori să-l felicit pe noul preşedinte ales (Maia Sandu). Republica Moldova este un partener al NATO. (…) Vedem cum Rusia a desfăşurat trupe prin încălcarea dorinţelor diferitelor guverne din vecinătatea noastră, cum Rusia a anexat ilegal Crimeea, cum continuă să destabilizeze estul Ucrainei, cum există trupe ruseşti în regiuni din Georgia şi, de asemenea, cum există trupe în Moldova, în Transnistria. (…) Şi această încălcare a integrităţii teritoriale a Republicii Moldova este încă un exemplu al modului în care Rusia de prea multe ori nu respectă dreptul internaţional şi integritatea teritorială a ţărilor, inclusiv a Moldovei”, a declarat şeful NATO într-o conferință de presă la Bruxelles.

Declaraţiile oficialului Alianţei Nord-Atlantice al NATO intervin după atacurile concertate ale Kremlinului din ultimele zile împotriva preşedintelui ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, care a afirmat că Rusia trebuie să-şi retragă Grupului Operativ de Trupe Ruse din regiunea transnistreană, iar misiunea de pace rusească să fie înlocuită cu una civilă, cu mandat internaţional, sub auspiciile OSCE şi ONU.

Responsabilii ruşi citați de presa internațională au afirmat că retragerea “trupele ruse de menţinere a păcii” va duce la o “destabilizare” în regiune. Iar, la nu ele dintre acestea se referise Maia Sandu, remarcă analişti de la Chişinău.

Atacurilor Kremlinului li s-a asociat şi preşedintele în exerciţiu prorus de la Chişinău, Igor Dodon, care a ameninţat că va scoate oamenii în stradă pentru a apăra “pacea în Transnistria”, conform presei moldovene.

Totodată, lipsa unei reacţii a Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova demonstrează faptul că guvernul premierului Ion Chicu este minoritar şi nu se bucură de susţinerea majorităţii alegătorilor care au votat-o pe Maia Sandu, consideră analiştii Anatol Ţăranu şi Ion Tăbârţă, preluați de Agerpres.

Grupul Operativ de Trupe Ruse, ce are ca misiune oficială apărarea depozitelor de muniţii sovietice din Transnistria, numără în jur de 1.500 de militari, iar forţa de menţinere a păcii rusească aproape 500.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co