Imobiliare Valea Prahovei
Stiri

Scădere de 16% a tranzacţiilor cu acţiuni pe fondul scandalului privind Pilonul II de pensii

Scandalul privind Pilonul II de pensii loveşte puternic piaţa de capital.

Astfel, valoarea tranzacţiilor cu acţiuni de pe segmentul principal al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a scăzut cu 16%, săptămâna trecută, faţă de perioada precedentă, ajungând la 119,79 milioane de lei, pe fondul zvonurilor despre Pilonul II.

Încă de la începutul săptămânii, Bursa de Valori Bucureşti a înregistrat scăderi, închizând şedinţa de tranzacţionare de vineri în acelaşi trend, cu o scădere de 16% a tranzacţiilor cu acţiuni.

Vineri, indicele BET a înregistrat o scădere de -0,02%, indicele BET-TR a închis în scădere cu -0,01% şi BET-FI înregistra o scădere de -0,16%, din cauza principalelor acţiuni listate care au scăzut puternic, pe fondul scandalului privind Pilonul II de pensii.

Companiile cu cele mai tranzacţionate acţiuni de pe piaţa principală au fost: Banca Transilvania (cu 41,6 milioane de lei), BRD (cu 17,43 de milioane de lei) şi Romgaz (cu 14,66 milioane de lei).

Conform unui studiu al Asociaţiei Pensiilor Administrate Privat din România, fondurile de pensii sunt principalul investitor instituţional din România.

Mai mult, Pilonul II deţine în prezent circa 7% din datoria publică a României, iar la Bursa de Valori București fondurile din acest pilon au o expunere de circa 1,9 miliarde de euro (20% din acţiunile liber tranzacţionate), asigurând circa 15% din lichiditate.

Totodată, Pilonul II deţine în prezent circa 7% din datoria publică a României, iar la Bursa de Valori Bucureşti fondurile de Pilon II au o expunere de circa 1,9 miliarde de euro (20% din acţiunile liber tranzacţionate), asigurând circa 15% din lichiditate.

Ultimele referiri la Pilonul II de pensii au stârnit o serie de controverse, pentru că, neoficial, s-a spus că acest sistem ori va fi „desfiinţat”, ori ar urma să nu mai primească – de la Pilonul I – contribuţiile stabilite prin lege. Aceste contribuţii au scăzut de la 5,1% în 2017 la 3,7% în 2018, în condiţiile în care pentru 2018 erau prevăzute să crească la 6%.

Targul National Imobiliar
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co