Stiri

Scădere cu 77% a numărului de vizitatori în muzeele lumii din cauza pandemiei

Impactul devastator al pandemiei de COVID-19 asupra celor mai vizitate muzee ale lumii! Un studiu recent a dezvăluit că aceste instituţii culturale au rămas închise, în medie, timp de 145 de zile pe durata anului 2020, informează site-ul cotidianului francez Le Figaro.

În vremuri obişnuite, aproximativ 9 milioane de vizitatori admiră în fiecare an portretul “Giocondei” şi tabloul “Libertatea conducând poporul”, de Eugene Delacroix, expuse la Muzeul Luvru din Paris. În acelaşi interval de timp, aproape o jumătate de milioane de persoane vizitează galeriile de la Met Gala, expoziţia anuală organizată la Metropolitan Museum of Art din New York.

Însă anul trecut, muzeele din lumea întreagă au resimţit din plin consecinţele crizei sanitare. Au înregistrat o scădere cu 77% a numărului de vizitatori.

De exemplu, Muzeul Naţional al Chinei din Beijing, care ocupă locul al doilea în topul celor mai vizitate muzee din lume după Luvru, şi-a închis porţile timp de trei luni începând din ianuarie 2020. După redeschidere, capacitatea lui de primire, redusă cu 90%, a scăzut de la 30.000 de vizitatori pe zi la doar 3.000 pe zi.

În Europa, Franţa şi Italia s-au confruntat cu perioade de lockdown mai lungi şi cu restricţii de deplasare mai severe decât restul continentului. Au fost, astfel, afectate de o scădere mai importantă a turismului, în special în sezonul estival. Principalele trei muzee din capitala Franţei – Luvru, Centrul Pompidou şi Muzeul Orsay – au înregistrat o scădere cu 73% a numărului lor global de vizitatori, potrivit Agerpres. De altfel, Muzeul Luvru a avut pierderi financiare de 90 de milioane de euro anul trecut.

Fenomenul s-a manifestat şi în Marea Britanie, unde muzeele depind foarte mult de turism. Instituţiile britanice au suferit o scădere de 77% a numărului de vizitatori şi au rămas închise, în medie, mai mult de jumătate din anul 2020. National Gallery se poate mândri cu faptul că a ieşit relativ cu bine din această criză, cu pierderi de doar 14 milioane de lire sterline (16 milioane de euro) în 2020.

Impactul noului coronavirus s-a făcut simţit şi în Spania, mai ales la Muzeul Prado din Madrid, care a rămas închis timp de 80 de zile şi a înregistrat o scădere cu 76% a numărului anual de vizitatori. Muzeul Reina Sofia, situat tot în capitala spaniolă, a raportat o scădere cu 72% a vizitatorilor.

Dincolo de Atlantic, Statele Unite deţin tragicul record în ceea ce priveşte numărul de decese asociate maladiei COVID-19 (peste 550.000 de victime). Întrucât fiecare stat federal îşi fixează propriile reguli şi protocoale de securitate, situaţia muzeelor americane variază în funcţie de teritoriu.

Există însă şi veşti bune: muzeele din Noua Zeelandă au evitat situaţiile grele din alte zone ale lumii. Considerate drept una dintre cele mai mari reuşite în contextul sanitar actual, graţie infrastructurilor lor şi implementării rapide a unor restricţii, instituţiile muzeale din această ţară au rămas închise mai puţin timp decât media mondială şi nu sunt afectate de nicio limită în ceea ce priveşte capacitate de primire, după ce au fost redeschise.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co