Imobiliare Valea Prahovei
Stiri

Salariul minim din statele UE, reglementat pentru un nivel de trai decent

Acord între statels membre ale Uniunii Europene cu Parlamentul European referitor la regulile comune pentru garantarea unui salariu minim care să asigure “un nivel de trai decent”. Suma nu va fi neapărat aceeaşi în toate ţările, transmite AFP.

Practic, sunt 21 de state europene unde există deja salarii minime. În aceste cazuri, se va impune o transparenţă sporită a modalităţii de stabilire a salariului minim şi se va facilita creşterea acestuia.

În schimb, în Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Italia şi Suedia nu există salarii minime și aceste state nu sunt obligate să introducă această prevedere legală. Asta pentru că nivelurile veniturilor sunt deja determinate prin negocierile colective.

Suedia şi Danemarca au avertizat însă că se vor opune acestei reglementări. Regulile vor putea fi totuşi adoptat cu majoritate calificată, la următoarea reuniune a Consiliului UE, anunță Agerpres.

Astfel, cele 21 de state vizate trebuie să evalueze, cu ajutorul unui coş de bunuri şi servicii la preţuri reale, dacă salariul minim legal existent este suficient pentru un nivel de trai decent. Se va ţine seama de condiţiile socioeconomice, de puterea de cumpărare, de nivelul productivităţii şi de dezvoltarea pe termen lung, arată un comunicat al Parlamentului European.

Conform acordului, guvernele pot aplica şi valori de referinţă, cum ar fi procentajele din salariul mediu brut.

În Uniunea Europeană există dezacorduri istorice între statele membre asupra salariului minim, din cauza sistemelor naţionale diferite de stabilire a remuneraţiilor, mai arată AFP. Salariile minime se încadrau în 2021 între 332 de euro în Bulgaria şi 2.202 euro în Luxemburg.

Targul National Imobiliar (TNI)
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co