Imobiliare Valea Prahovei
Stiri

Roșii cultivate cu bani de la stat

Agricultorii români care produc și iarna roșii vor primii trei mii de euro subvenție de la stat.

Programul “roşia”,început în 2018, este o gură de oxigen pentru agricultorii români. Cu banii primiţi de la stat, mulţi agricultori şi-au cumpărat instalaţii de încălzit pentru ca recolta să nu aibă de suferit în anotimpul rece şi să poată învinge concurența din Grecia şi Turcia.

Pentru că s-a bucurat de un real succes, programul  continuă și anul acesta.

Astfel în primăvară, cu toții ne vom putea bucura de roşii româneşti, mult mai gustoase, decât cele din import.

Pentru ca seminţele să încolţească, este nevoie de umiditate şi temperatură controlată. Pentru acest lucru, agricultorii din Galați, de exemplu, folosesc sobe cu lemne sau rumeguş.

În medie, într-o iarnă, agricultorii cheltuiesc zece mii de lei, adică cei trei mii de euro care vin drept ajutor de la Ministerul Agriculturii.

Pentru a primii acest ajutor  fermierii trebuie să cultive roşii pe cel puţin o mie de metri pătraţi şi să obţină minimum două kilograme pe metru pătrat.

Unii fermieri au mizat anul acesta pe seminţe olandeze, pe lângă cele româneşti.

Dacă vor fi temperaturi scăzute,  preţurile la roșii vor creşte uşor în primăvară. Un kilogram de roşii va costa la producători aproape zece lei. Însă în multe cazuri nu fermierii îşi vând roşiile la piaţă, ci intermediarii care măresc preţurile.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co