Români care au scris istorie pentru România
Dincolo de înfăptuitorii statului unitar român, alte personalități au scris istorie, de-a lungul timpului pentru țară.
Emil Racoviță este unul dintre cei 19 oameni care au cucerit Polul Sud, alături de Amudsen. Au explorat un teritoriu nou, care nu mai fusese atins de om până atunci, Antarctica. De asemenea, în 1920, Emil Racoviță a fondat primul institut speologic din lume.
Ana Aslan a inventat tratamentele Gerovital H3 și Aslavital care sunt considerate extrem de eficiente împotriva efectelor îmbătrânirii. Oameni importanți precum Generalul francez Charles de Gaulle, Președintele Statelor Unite ale Americii John F. Kennedy, Mao Zedong sau actori faimoși precum Marlene Dietrich, Charlie Chaplin și Kirk Douglas sunt doar câțiva dintre cei uimiți de formula inventată de Ana Aslan.
George Emil Palade este singurul român care a câștigat vreodată Premiul Nobel. Este considerat părintele biologiei celulare moderne. Ronald Reagen i-a acordat Medalia Națională pentru Știință a Statelor Unite ale Americii.
Nicolae Păulescu este persoana care a descoperit insulina, dar o echipă de cercetători canadieni a primit Premiul Nobel pentru descoperirea sa. Nicolae Păulescu nu și-a mai revenit niciodată în urma acestei întâmplări. Era o persoană religioasă, dar cu o puternică credință antisemită și diferite păreri controversate, și a trăit pentru tot restul vieții sale în singurătate.
Aurel Vlaicu, un pionier al aviației mondiale, a construit două avioane în formă de săgeată (Vlaicu 1 și Vlaicu 2), precum și primul avion din metal din lume. A murit într-un accident de avion, în încercarea sa de a trece peste Munții Carpați în anul 1913.
Traian Vuia a fost primul om din lume care a reușit să se ridice de la sol cu un avion mai greu decât aerul, folosind forța unui motor. El a fost cel care a demonstrat întregii lumi că un zbor mecanic este posibil. Traian Vuia a reușit și conceperea a două tipuri de elicoptere.
Henri Coandă, fascinat de puterea vântului, a reușit primul zbor cu un avion turboreactor, deși unii contestă această realizare. Cu toate acestea, nu există dubii în privința faptului că el a descoperit efectul Coandă, folositor într-o vastă arie de domenii.
Gheorghe Zamfir, maestrul naiului care nu mai are nevoie de alte prezentări. Nimeni înaintea lui și nimeni după el, nu a fost capabil să cânte la nai într-o astfel de manieră. În anii ’70 a devenit cunoscut în întreaga lume pentru performanțele sale extraordinare în domeniul muzicii.
George Enescu este unul dintre artiștii de elită ai lumii. A câștigat aplauzele a mii de oameni pe marile scene ale artei muzicale. Este întemeietorul Școlii Moderne de Muzică din România.
Nadia Comaneci este cea care încheie această listă de 10 personalități mondiale din România, fiind prima gimnastă din istorie care a reușit să obțină nota 10 la Jocurile Olimpice. Prestația ei a fost fără greșeală. A fost perfectă!
Hagi, supranumit pe bună dreptate Regele fotbalului românesc, a fost născut parcă pentru acest sport și a uimit prin modul cum dribla și își ținea la respect adversarii. A jucat pentru naționala României la trei campionate mondiale între 1990 și 1998, cât și în trei campionate europene între 1984 și 2000. A avut 125 de prezențe sub tricolor și este pe prima poziție a marcatorilor (alături de Adrian Mutu) cu 35 de goluri.
Năstase și Țiriac au făcut spectacol în sportul alb al anilor 70. Au fost artizanii tenisului spectacol, dar au și adus pentru România multe performațe, în special în Cupa Davis.
Alături de ei sunt alte zeci, chiar sute de compatrioți care, prin aportul lor din diferite domenii, au contribuit din plin la propulasarea României pe meridianele lumii.
You must be logged in to post a comment Login
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.