Stiri

Premieră astronomică: prima imagine a unei găuri negre

Cercetările astronomilor continuă pentru deslușirea tainelor Universului, iar premierele nu întărzie să apară! A fost publicată prima imagine a unei găuri negre, o formaţiune localizată într-o galaxie îndepărtată, descrisă de specialiști drept “un monstru”.

Gaura neagră are un diametru de aproximativ 40 miliarde de kilometri – de trei milioane de ori mai mare decât al Pământului – şi este situată la o distanţă de 500 milioane de trilioane de kilometri, relatează Mediafax.

Imaginea a fost realizată cu ajutorul unei reţele de opt telescoape situate pe tot globul. Profesorul Heino Falcke, de la Universitatea Radboud din Olanda, a explicat că această gaură neagră a fost descoperită într-o galaxie numită M87.

“Ceea ce vedem este mai mare decât tot Sistemul nostru Solar. Are o masă de 6,5 miliarde de ori mai mare decât a Soarelui şi este una dintre cele mai mari găuri negre despre care credem că există. Este un monstru absolut, campionul de categorie grea în rândul găurilor negre din Univers”, a spus acesta.

Găurile negre sunt corpuri asemănătoare, într-o primă aproximaţie, cu planetele, dar care conţin enorm de multă materie, fiind cele mai dense obiecte din Univers”, potrivit specialiștilor de la Observatorul Astronomic din Bucureşti.

Atracţia găurilor negre este atât de mare încât nici lumina nu mai poate scăpa, începând de la o anumită distanţă limită. Mai mult, se spune că, pentru a face din Pământ o gaură neagră, va trebui să comprimăm toată materia Terrei într-o sferă de doar 9 milimetri diametru, iar pentru Soare de numai trei kilometri!

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co