Stiri

Poluarea ucide! Provoacă 10% din cancerele depistate în Europa

În viața de zi cu zi, în drumeții sau în vacanță, păstrați planeta curată și aveți o atitudine responsabilă față de mediul înconjurător pentru că orice abuz se întoarce împotriva noastră! Și nu sunt vorbe goale! Specialiștii arată că 10% din cancerele depistate în Europa sunt asociate cu poluarea sub diverse forme! Mai mult, reprezentanții Agenţiei Europeane de Mediu subliniază că majoritatea cazurilor sunt evitabile.

Procentul anunţat ar putea totuşi să scadă considerabil dacă politicile existente ar face obiectul unor implementări riguroase, mai ales în lupta împotriva poluării, se arată într-un raport al Agenției Europene, primul în legătură cu asocierea dintre cancer şi mediul înconjurător.

Potrivit datelor oficiale, poluarea aerului este responsabilă pentru 1% din cazurile de cancer şi pentru 2% din decesele cauzate de această maladie necruțătoare. Procentul urcă până la 9%, în cazul cancerului pulmonar.

Studii recente au detectat, de asemenea, o corelaţie între expunerea pe termen lung la particule, un poluant atmosferic major, şi leucemia la adulţi şi la copii.

Radonul, un gaz radioactiv natural care poate fi inhalat în special în încăperi slab ventilate, este considerat responsabil pentru 2% din cazurile de cancer depistate în Europa.

Atenție mare acum, în sezonul estival, și la expunerea solară! Razele ultraviolete sunt responsabile pentru aproape 4% din toate cazurile de cancer, în special pentru melanom, o formă gravă a cancerului de piele, a cărui incidenţă a crescut puternic în Europa pe parcursul ultimelor decenii.

Anumite substanţe chimice utilizate la locurile de muncă şi eliberate în mediul înconjurător sunt şi ele cancerigene. Plumbul, arsenicul, cromul sau pesticidele sunt printre cele mai periculoase pentru sănătatea europenilor, la fel ca azbestul, interzis din 2005 în UE, dar prezent totuşi în anumite clădiri.

Statisticile sunt îngrijorătoare la nivelul statelor UE! Aproximativ 2,7 milioane de persoane sunt diagnosticate cu o formă de cancer în fiecare an, iar jumătate dintre ele mor din această cauză. Continentul european, care deţine abia 10% din populaţia mondială, contabilizează aproape un sfert din totalul cazurilor noi de cancer depistate la nivel global şi 20% din totalul deceselor provocate de această boală în lumea întreagă.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co