Stiri

Patrupede “smart”. Au recunoscut 100% probele cu infecţie COVID-19

Au recunoscut 100% probele cu infecţie COVID-19! Au reușit această performnță câinii special dresați pentru depistarea infecţiei cu noul coronavirus. Acest lucru a fost posibil grație proiectului de cercetare pilot al Spitalul de Boli Infecţioase “Victor Babeş” din Timişoara, împreună cu Centrul Chinologic “Dr. Aurel Greblea” din Sibiu.

Primii paşi au fost făcuţi în luna septembrie 2020, la Centrul de la Sibiu. Au fost selectate cinci exemplare din rasa Ciobănesc German şi unul din rasa Ciobănesc Belgian Malinois, cu vârstele cuprinse între şapte şi nouă luni, iar în ianuarie 2021 a demarat antrenamentul cu primele probe SARS-CoV-2, recoltate de la pacienţi infectaţi cu noul coronavirus.

Spitalul de Boli Infecţioase “Victor Babeş” a fost prima unitate sanitară care a pus la dispoziţia specialiştilor Centrului Chinologic din Sibiu probe prelevate de la pacienţii infectaţi cu COVID-19. Ulterior, în proiect au fost cooptate şi alte spitale, majoritatea din judeţul Sibiu.

Toate probele au fost recoltate înainte de administrarea medicaţiei împotriva bolii. În total, pentru dresajul câinilor au fost folosite câteva sute de probe. Iniţial, le-au fost prezentate probele pozitive, apoi cele negative. După primele şase zile de antrenament, câinii au început să recunoască probele pozitive provenite de la pacienţii COVID-19. Specialiştii spun că animalele pot recunoaşte mirosurile emanate de persoanele infectate cu noul coronavirus.

Pentru început, câinii special dresaţi pentru depistarea persoanelor cu COVID-19 vor fi folosiţi pe Aeroportul Internaţional Sibiu. Aceştia vor fi amplasaţi în aerogară, la sosiri externe, înainte de controlul efectuat de specialiştii DSP Sibiu. Informaţiile obţinute în cadrul proiectului vor fi puse la dispoziţia tuturor partenerilor pentru continuarea cercetărilor.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co