Imobiliare Valea Prahovei
Stiri

”Oraşul care moare” bate la porțile patrimoniului UNESCO

Civita sau ”oraşul care moare” este nominalizat de Italia, alături de zona de stânci şi văi care îl înconjoară, pentru a fi inclus de UNESCO în Patrimoniul Mondial, relatează presa internațională preluată de Agerpres.

Cu multe secole în urmă, oraşul ocupa o suprafaţă mult mai mare şi era conectat printr-un drum cu alte aşezări. Alunecările de teren, seismele, fisurile şi eroziunea i-au redus dramatic dimensiunile. A rămas, însă, spectaculos şi solitar pe o culme răzleaţă și reuşeşte să atragă turişti în ciuda supranumelui cu conotaţii sumbre.

Iarna, când norii sunt la altitudine joasă, Civita arată asemenea unui castel plutitor. Într-o zi senină, stânca pe care este aşezat, arată asemenea unei felii dintr-un tort cu mai multe straturi.

Argila provenită de la o mare interioară care a existat cu un milion de ani în urmă susţine straturi compacte de cenuşă şi magmă apărute în urma unor erupţii vulcanice succesive.

Trecutul, prezentul şi viitorul oraşului Civita reprezintă materialul ideal de studiu pentru orice geolog, iar o alunecare de teren majoră, care s-a produs în anul 1114, este cercetată şi în ziua de astăzi.

În caverne subterane săpate într-o stâncă dintr-o rocă vulcanică moale, zidurile sunt susţinute cu ajutorul unor bare metalice.

Ceea ce s-a păstrat până astăzi din Civita datează în mare parte din perioada medievală. Are aproximativ 152 de metri lungime şi 90 de metri lăţime, echivalentul a mai puţin de două terenuri de fotbal. Piaţa principală este de mărimea unui teren de baschet.

Odinioară de trei ori mai mare decât dimensiunea actuală, de-a lungul secolelor, cartiere întregi s-au prăbuşit din cauza alunecărilor de teren. În prezent, așezarea este accesibilă vizitatorilor prin intermediul unei rampe abrupte şi lungi, pe care pot trece pietoni şi maşinuţe de golf.

Numărul localnicilor variază între 10 şi 14, în funcţie de anotimp. Înaintea pandemiei, Civita a fost o atracţie pentru turiştii care călătoreau între Roma şi Florenţa. Aceștia sunt direcţionaţi prin indicatoare pe care se poate citi ”Civita – Oraşul care moare”.

Italia a înaintat propunerea de includere în Patrimoniul Mondial în ianuarie, iar o decizie UNESCO este așteptată în iunie anul viitor.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co