Imobiliare Valea Prahovei
Stiri

ONG-urile de mediu solicită anchetarea urgentă a agresiunii din Suceava

Reprezentanții mai multor ONG-uri cer ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, şi conducerii Poliţiei Române să asigure cu celeritate şi transparenţă desfăşurarea unei anchete în cazul activistului de mediu şi jurnaliştilor agresaţi în zona Vatra Dornei, în timp ce documentau fenomenul tăierilor ilegale de păduri.

Scrisoare deschisă ONG-uri (sursa: agerpres.ro)

“Faptul că în cadrul incidentului violent din zona Vatra Dornei au fost agresaţi, alături de activistul de mediu Tiberiu Boşutar, şi doi jurnalişti, Mihai Dragolea şi Radu Constantin Mocanu, arată că însăşi libertatea presei este pusă în grav pericol de fenomenul tăierilor ilegale de păduri. Jurnaliştii au fost spitalizaţi, iar echipamentele de filmare au fost distruse, fapt inacceptabil într-un stat de drept. Acest incident nu reprezintă un simplu derapaj, ci se alătură unui şir lung de evenimente grave, care pun în pericol spaţiul civic, libertatea presei şi care conduc la încurajarea fenomenului tăierilor ilegale. Solicităm protecţia persoanelor victime ale acestui eveniment şi anchetarea acestui caz în regim de urgenţă”.

De-a lungul anilor, organizaţiile de mediu au atras atenţia, în mod repetat, că activiştii de mediu şi silvicultorii îşi riscă viaţa în activitatea lor de protecţie a mediului şi de conservare a mediului natural. De asemenea, în ultimii ani mai mulţi jurnalişti au fost agresaţi în timp ce documentau tăierile ilegale de păduri. În 2019, Greenpeace România şi Agent Green estimau că peste 600 de persoane au fost, de-a lungul timpului, rănite, iar şase dintre ele au murit în urma acestor violenţe.

Reprezentanții PSD au transmis, la rândul lor, vineri, că sunt alături de victimele atacului violent al mafiei tăierilor ilegale de păduri din judeţul Suceava şi solicită autorităţilor să intervină cu maximă fermitate şi celeritate pentru pedepsirea celor vinovaţi.

Comunicat PSD

“Cazul de la Suceava este semnul escaladării la un nivel fără precedent a acţiunilor de crimă organizată din partea mafiei pădurilor, ceea ce reclamă o schimbare fundamentală de abordare din partea autorităţilor competente, în sensul unei reacţii mai prompte, mai ferme şi mai severe pentru combaterea acestui fenomen”.

Cinci persoane au fost audiate, vineri, de poliţiştii din Vatra Dornei, după ce membrii unei echipe care filma un documentar despre defrişările ilegale au fost agresaţi de mai mulţi indivizi.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co