OMS: Pandemia de COVID-19, impact pe termen lung asupra sănătăţii mintale
Avertizare din partea specialiștilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Pandemia de COVID-19 va avea un impact pe termen lung asupra sănătăţii mintale a populaţiilor, spun aceștia.
Comunicat OMS (sursa: agerpres.ro)
“De la anxietatea legată de transmiterea virusului, la impactul psihologic al izolării la domiciliu şi al autoizolării, la consecinţele legate de şomaj, dificultăţi financiare şi excluziune socială, (…) toată lumea este afectată într-un fel sau altul”.
“Vorbim despre o componentă cheie a sănătăţii noastre. Este nevoie de acţiunea imediată” a guvernelor, a declarat premierul grec Kyriakos Mitsotakis, în deschiderea la Atena a unui forum de specialitate, la care participă miniştri din regiunea OMS Europa.
Comunicat OMS (sursa: agerpres.ro)
“Nu doar contaminarea şi teama de a fi contaminat au afectat sănătatea mintală a populaţiei. Stresul legat de inegalităţile socio-economice şi efectele carantinei, a izolării, închiderea şcolilor şi a locurilor de muncă au avut consecinţe enorme”.
Sănătatea mintală şi bunăstarea trebuie privite ca drepturi fundamentale ale omului, consideră directorul OMS Europa, care include 53 de ţări.
dr. Hans Kluge, directorul OMS Europa (sursa: agerpres.ro)
“Pandemia a zguduit lumea. Peste patru milioane de persoane au murit în întreaga lume, veniturile au fost distruse, familiile şi comunităţile au fost separate, companii au dat faliment”.
Specialiștii OMS recomandă guvernelor îmbunătăţirea serviciilor de sănătate mintală în general, îmbunătăţirea accesului la îngrijire prin intermediul tehnologiei digitale, creşterea serviciilor de asistenţă psihologică în şcoli, universităţi, la locul de muncă şi pentru persoanele care lucrează în prima linie în lupta împotriva COVID-19.
You must be logged in to post a comment Login
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.