Stiri

Notarii ar putea negocia tarifele direct cu clienții lor

Ministerul Justiției a publicat, spre consultare publică, proiectul unui ordin care ar urma să le permită notarilor să negocieze tarifele direct cu clienții.

Demersul ministerului are la bază o adresă primită din partea Uniunii Naţionale a Notarilor Publici privind Hotărârea nr. 33/31.05.2017 a Consiliului Uniunii Naţionale a Notarilor Publici, prin care se propun ministrului Justiţiei actele şi procedurile notariale pentru care onorariul notarial să se stabilească liber între notarul public şi solicitant.

Ministerul a primit și o altă adresă, de asemenea din partea Uniunii Naționale a Notarilor Publici, ce conține o serie de propuneri de amendarea Normelor privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici.

Documentul face referire la onorarii pentru mai multe categorii de acte şi proceduri notariale.

Astfel, în privința procedurii autentificării se propune ca tarifele notariale să fie negociate direct cu clienții, printre altele, pentru alegerea regimului matrimonial prin convenţie matrimonială; actul de lichidare la schimbarea regimului matrimonial; modificarea regimului matrimonial prin convenţie matrimonială; mandatul de incapacitate; actul de desemnare a tutorelui din timpul vieţii; renunțarea la dreptul de proprietate; contractul de logodnă; contractul de fiducie; contractul de administrare; constatarea amiabilă a unui act nul sau anulabil; pactul de opţiune de vânzare; pactul de opţiune de cumpărare; contractul de vânzare având ca obiect o moştenire; retractarea revocării testamentului; încheierea de respingere; contractul de comodat; contractul de închiriere; promisiunea de vânzare; actele şi procedurile care au ca obiect bunuri mobile.

În ceea ce privește procedura succesorală sunt avute în vedere onorariile pentru următoarele documente și proceduri: certificat de executor testamentar; lichidarea pasivului succesoral; intervenţia creditorului în cadrul procedurii succesorale pentru valorificarea creanţei; actul de lichidare între soţul supravieţuitor şi moştenitori; proces-verbal de constatare a stării materiale a testamentului olograf; proces-verbal de validare a testamentului olograf; citarea succesibililor cu domiciliul în străinătate şi dovezile de comunicare a acesteia; încheierea de respingere.

Cu privire la procedura divorţului sunt menționate acordul prenatal în procedura divorţului; actul de lichidare între foştii soţi și încheierea de respingere la cererea de divorţ.

Alte propuneri vizează actele de dare de dată certă înscrisurilor și consultațiile juridice în materie notarială, altele decât cele care sunt urmate de încheierea unui act la notarul public respectiv.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co