Stiri

Noi restricții în Ungaria, în lupta împotriva celui de-al treilea val al pandemiei

Ungaria a anunţat noi măsuri restrictive în încercarea de a lupta cu un al treilea val, foarte puternic al epidemiei de COVID-19. Astfel, oficialii maghiari au luat decizia de a închide de luni şcolile primare, grădiniţele, dar și aproape toate magazinele şi serviciile, transmit agențiile de presă europene.

În condiţiile unui număr record de 6.278 de cazuri noi de infectare anunţat joi, cel mai ridicat din ultimele trei luni, provocat mai ales de propagarea variantei britanice a coronavirusului.

Orban, pe care îl aşteaptă o bătălie electorală în prima jumătate a anului viitor, menţinuse deschise magazinele şi activităţile industriale spre a limita impactul pandemiei asupra economiei, care a înregistrat în 2020 o scădere cu 5%.

În Ungaria, campania de vaccinare s-a accelerat, însă nu se desfăşoară suficient de rapid pentru a opri noul val, spun oficiali din aparatul guvernamental.

Noile măsuri prevăd că şcolile primare şi grădiniţele vor rămâne închise până la 7 aprilie, iar lecţiilese vor desfășura în online. Toate magazinele – cu excepția celor alimentare, a farmaciilor şi benzinăriilor – vor fi închise între 8 şi 22 martie, la fel şi serviciile, mai puţin cele private de sănătate.

Sălile de sport vor fi închise pentru public timp de două săptămâni, dar exerciţiul fizic în aer liber va fi permis cu respectarea regulilor de distanţare socială.

Totodată, guvernul le cere angajatorilor să le permită salariaţilor, mai ales celor cu copii, să lucreze de acasă în toate situaţiile în care este posibil. De asemenea, vor fi impuse controale mai stricte la graniţe, însă transportul de mărfuri şi traficul de tranzit nu vor fi restricţionate.

Ungaria a devenit săptămâna trecută prima ţară din Uniunea Europeană care a început vaccinarea populaţiei cu vaccinul chinezesc de la Sinopharm, după ce demarase administrarea vaccinului rusesc Sputnik V, deşi niciunul nu are autorizare de urgenţă în UE. În paralel se desfăşoară imunizarea cu cele trei vaccinuri aprobate în spațiul comunitar, Pfizer, Moderna şi AstraZeneca.

De la debutul pandemiei, Ungaria, ţară cu 10 milioane de locuitori, a raportat peste 446.000 de cazuri de infectare şi peste 15.000 de decese.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co