Imobiliare Valea Prahovei
Stiri

Noi reguli privind inspecția tehnică periodică la autovehicule

Data de 20 mai înseamnă intrarea în vigoare a unor reguli noi, mai aspre, în ceea ce privește inspecţia tehnică periodică (ITP) a mașinilor, în sensul că lipsa efectuării acesteia la timp poate însemna ridicarea certificatului auto de către polițiști.

Astfel, conform uneia dintre noile prevederi, înmatricularea unui vehicul poate fi suspendată în cazul în care acesta este surprins în trafic fără a avea Inspecţia Tehnică Periodică valabilă, precum şi dacă vehiculul nu a fost înscris pe numele proprietarului de drept la 90 de zile de la achiziţionarea lui.

Tot începând din 20 mai, stațiile ITP sunt obligate să înregistreze video activitatea, să păstreze înregistrările timp de șase luni și să le pună la dispoziția Registrului Auto Român, în urma unei solicitări în acest sens.

Astfel, începând de ieri, talonul mașinii se suspendă automat odată cu expirarea ITP. Poliția va reține actele și plăcuțele de înmatriculare pe loc și șoferul nu mai poate pleca cu mașina. „Poliţiştii vor dispune, începând cu 20 mai, suspendarea înmatriculării în cazul în care inspecţia tehnică periodică a vehiculului nu este valabilă şi în cazul în care noul proprietar nu a solicitat transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în 90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului”, anunţă Poliţia Română, precizând că începând cu 20 mai vor intra în vigoare o serie de prevederi care modifică şi completează Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195 din 2002, privind circulaţia pe drumurile publice din România.

Suspendarea înmatriculării reprezintă o operaţiune administrativă constând în interzicerea temporară a dreptului de a pune în circulaţie şi a utiliza un vehicul pe drumurile publice. Conform legii, va fi aplicată suspendarea de drept a înmatriculării vehiculului pentru care inspecţia tehnică periodică nu este valabilă. În cazul depistării în trafic a unui vehicul a cărei inspecţie tehnică periodică a expirat, pe lângă sancţiunea contravenţională principală, vor fi reţinute şi certificatul de înmatriculare, plăcuţele cu numărul de înregistrare şi se va elibera dovadă fără drept de circulaţie.

Suspendarea va înceta în mod automat la data la care vehiculul trece o nouă inspecţie tehnică periodică. Suspendarea înmatriculării se aplică şi în cazul în care noul proprietar nu a solicitat autorităţii competente transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în 90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului. Suspendarea încetează la data transcrierii transmiterii dreptului de proprietate.

Conducerea unui vehicul a cărui înmatriculare este suspendată constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 9 la 20 de puncte-amendă.

În același timp, activităţile de inspecţie tehnică periodică va trebui să fie înregistrate prin intermediul unui sistem video, alcătuit din cel puțin două camere de supraveghere şi un înregistrator digital DVR care să permită înregistrarea la rezoluţii înalte HD.

Conform noilor reglementări, activitatea desfășurată pe linia de ITP trebuie  înregistrată, păstrată timp de șase luni şi pusă la dispoziţia Registrului Auto Român. Legea nr. 260/2017 stipulează că autovehiculele vor trece de inspecție doar dacă au, în cel mai rău caz, defecte mici. Deficiențele sunt împărțite în trei categorii: minore, majore și periculoase, cele minore având efect nesemnificativ asupra siguranței vehiculului. Pentru mașinile noi, primul ITP se face la 3 ani de la înmatriculare, pentru cele cu o vechime de peste 12 ani, inspecția se face anual, iar pentru restul, ca și acum, la doi ani.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co