Stiri

Ajutoare de stat pentru investitorii din zone cu şomaj ridicat şi construcţia de locuinţe de servici

Programul legislativ al Guvernului pe 2018 include un proiect de lege privind „instituirea schemei de ajutor de stat pentru construcţia de locuinţe de serviciu”.

Potrivit documentului, Executivul urmărește „reducerea deficitului de forţă de muncă din marile centre economice ale României, stimularea ocupării şi a investiţiilor prin mobilitatea forţei de muncă (cazare pentru forţa de muncă atrasă din alte localităti)”.

Iniţiatorii Programului Legislativ al Guvernului menţionează că „inventarul investiţiilor private anunţate a fi realizate în anul 2018 arată că valoarea acestora se ridică la circa două miliarde de euro, dintr-un total de 5,5 miliarde de euro în perioada 2018-2020.

Aceştia sunt de părere că realizarea acestor investiţii „înseamnă aproximativ crearea a circa 20.000 de noi locuri de muncă”.

Potrivit proiectului, condiţiile de acordare a ajutorului de stat vor fi, în principiu, următoarele:

– 50% din suma solicitată pentru un complex de locuinţe, până la cel mult 15.000 euro pentru un apartament (1-2 camere), reprezintă ajutor nerambursabil plătit, în cadrul schemei, la recepţia finală a complexului;

– 50% reprezintă sursa privată (efortul investitorului sau partenerului privat, dacă se fac locuinţe de serviciu pentru profesori şi medici), care va beneficia de garanţia statului, dacă se va atrage prin creditare de către investitor;

– dacă se adoptă varianta PPP (n.n.- parteneriatul public-privat), în unitatea de proiect sursa publică va reprezenta cel mult 49%;

– partenerul privat trebuie să demonstreze capacitatea de asigurare a cofinanţării investiţiei, acesta trebuind să nu fie în dificultate, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Totodată, Guvernul vrea să acorde ajutoare de stat investitorilor în zone cu şomaj ridicat, printr-un proiect de lege pentru „instituirea schemei de ajutor de stat pentru creşterea gradului de ocupare în zonele cu şomaj ridicat”, respectiv de peste 5%.

Schema de ajutor de stat va avea în vedere „susţinerea afacerii până la cel mult 100.000 de euro, din care 50% urmează să fie acoperite prin ajutor nerambursabil plătit de la buget doar pentru acoperirea salariilor angajaţilor, aferent noilor locuri de muncă create”.

Iniţiatorul proiectului va fi – conform Programului Legislativ – Secretariatul General al Guvernului, iar ca termen de lansare este prevăzută luna mai 2018.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co