Imobiliare Valea Prahovei
Stiri

Ministerul Justiției, explicații în Parlament privind Raportul GRECO

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a venit, marți, la „Ora Guvernului”, în Senat, convocat de opoziție, pentru a da explicații cu privire la raportul GRECO. Acesta a precizat că documentul este unul facultativ, de orientare.

„Raportul GRECO se suprapune peste ceea ce Curtea Constituțională a stabilit. CCR a stabilit că înființarea secției speciale e în acord cu Constituția. Raportul GRECO e unul de orientare, facultativ, dar expertul GRECO, în mod categoric, nu poate să treacă peste voința legiutorului național. Vă rog să vă uitaţi în deciziile CCR pe modificarea legilor justiției. Uitați-vă în deciziile respective care fac fiecare referire la standardele stabilite de Comisia de la Veneția”, susține ministrul.

Toader a precizat totodată că raportul GRECO a fost transformat într-o temă politică, mult mediatizată și cu prea multe inexactități. Totodată, ministrul face apel la păstrarea demnităţii de legiferare și la respectarea standardelor europene.

„Am un îndemn, acela de a ne păstra demnitatea de legiferare, în acord cu specificul național, cu interesul național, respectând standardele constituționale și europene. Exprim speranța faptului că raportul GRECO este opera exclusivă a experților GRECO, realizate pe baza unei documentări. Eu personal am stat de vorbă cu experții GRECO, nu mi-au creat convingerea, personal, că se ridică la nivelul conținutului acelui raport”, susține Tudorel Toader.

Ședința a debutat cu discursul senatorului PNL Alina Gorghiu, în care aceasta i-a cerut ministrului Justiției o explicație de bun simț pentru modificările aduse legilor justiției, pentru eliminarea suspiciunii că PSD își rezolvă problemele prin aceste modificări, susținând că ședința trebuia să aibă loc mai devreme, nu acum, după săptămâni bune de la publicarea raportului GRECO.

„Mă uit spre majoritate, spre banca Guvernului, pentru că noi toți avem nevoie de o explicație de bun simț și decentă, care să vină chiar și în ultimul ceas, dar necesară pentru a nu veni suspiciunea că majoritatra PSD e prizoniera unei conduceri care își rezolvă problemele penale prin modificări aduse Justiției”, susține Alina Gorghiu.

Ședința a fost condusă de Adrian Țuțuianu, fiind prezenți 79 din 136 de senatori.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co