Stiri

Laserul de la Măgurele a fost asamblat

Cel mai puternic laser din lume, care se construieşte lângă Bucureşti, la Măgurele, a fost asamblat şi au început deja primele teste, a declarat directorul proiectului Extreme-Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) de la Măgurele, profesorul Nicolae Zamfir, care estimează că la toamnă va fi obţinut primul fascicul laser.

Când va fi operaţional, ELI-NP va fi cel mai important centru de cercetare ştiinţifică din România. Laserul va ajuta la descoperirea unor izotopi radioactivi care pot trata cancerul, de exemplu, sau va putea ajuta la identificarea completă a conţinutului butoaielor cu deşeuri radioactive, fără a fi desfăcute, un lucru extrem de dificil în prezent. Investiţia este estimată la 300 de milioane de euro şi este finanţată din fonduri europene. Implementarea proiectului a început în ianuarie 2013 şi până în prezent lucrările sunt aproape în grafic, cu doar câteva luni de întârziere la construcţie, iar bugetul nu a fost depăşit, afirmă managerul proiectului.
Laserul de la Măgurele este considerat cel mai puternic din lume, cu cele mai performante echipamente şi cel mai strălucitor fascicul Gamma.
140 de persoane lucrează în total la acest proiect, din care 120 sunt cercetători români şi străini din întreaga lume, care au venit să lucreze la cel mai mare proiect ştiinţific în care este implicată România.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co