Stiri

Imagini fascinante ale Soarelui surprinse de Sonda Solar Orbiter

Erupţii solare puternice, polii solari şi un bizar ”arici” solar se numără printre fenomenele surprinse într-o serie de imagini uimitoare transmise recent de sonda Solar Orbiter.

Sonda s-a aflat pe 26 martie la cea mai mică distanţă faţă de Soare, punct denumit periheliu, pe orbita lui Mercur, la o treime din distanţa dintre Soare şi Terra.

Una dintre imaginile impresionante captate de sondă a fost botezată ”ariciul”. Imaginea suprinde 25.000 de kilometri de pe suprafaţa Soarelui şi înfăţişează o mulţime de ţepi de gaz fierbinte şi mai rece, care se întind în toate direcţiile.

În timpul periheliului, sonda a fost afectată de numeroase erupţii solare și a oferit o perspectivă în timp real a unei prognoze meteorologice spaţiale. Acest lucru capătă o importanţă din ce în ce mai mare în contextul ameninţărilor pe care le presupune vremea spaţială pentru tehnologie şi astronauţi, arată PA Media.

La bordul Solar Orbiter se află 10 instrumente ştiinţifice – nouă sunt administrate de statele membre ale Agenţiei Spaţiale Europene, iar unul de către NASA – dar toate conlucrează pentru a oferi imagini fără precedent ale Soarelui.

Principalul obiectiv ştiinţific al sondei este de a explora conexiunea dintre Soare şi heliosferă – o ”bulă” extinsă de spaţiu care înconjoară sistemul nostru solar. Înaintea acestui moment însă, pe 4 septembrie, sonda va efectua al treilea survol pe lângă planeta Venus.

 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co