EXTERN

Furtuni de zăpadă şi rafale violente de vânt în Europa de Est

Drumuri închise, trenuri şi zboruri anulate și pene în alimentarea cu electricitate! Așa s-a desfășurat weekendul în Europa de Est din cauza unor furtuni de zăpadă care creat haos în mai multe ţări din regiune, relatează AP.

Zăpada a acoperit părţi din România, Serbia, Cehia, Bulgaria şi Polonia, iar pe coastele Croaţiei la Adriatica se înregistrau temperaturi deosebit de reci şi rafale violente de vânt.

Ministerul român al Transporturilor a anunţat că 12 drumuri au fost închise duminică, din cauza ninsorilor abundente, iar trei porturi de la Marea Neagră au fost închise din cauza rafalelor puternice de vânt. Autorităţile feroviare au anunţat că 20 de trenuri au fost anulate. Cel puţin trei zboruri au fost, de asemenea, anulate.

Aproximativ 14 comunităţi din România au fost afectate de pene de curent, iar Ministerul Educaţiei a anunţat că şcolile din Bucureşti şi din alte regiuni din sud rămân închise luni.

Potrivit Ministerului de Interne, 6.000 de ofiţeri ajută la îndepărtarea zăpezii.

Acest val de frig a afectat şi alte ţări, provocând probleme în traficul rutier şi pene în alimentarea cu electricitate.

Ministerul polonez de Interne anunţa vineri că 72 de persoane au murit de frig începând din noiembrie, când temperaturile au scăzut sub zero grade Celsius, iar alte 29 de persoane au murit prin asfixiere, din cauza fumului degajat de cărbuni folosiţi la încălzit.

În Bulgaria stratul de zăpadă a atins până la 38 de centimetri, iar temperaturile au coborât până la minus zece grade Celsius.

Sute de refugiaţi, dinspre din Macedonia, au înfruntat duminică, pe jos, zăpada şi frigul, pentru a ajunge la centrul de înregistrare de la Presevo, în sudul Serbiei.

Milica Nikolic, un medic de la centrul de înregistrare, a avertizat că refugiaţii riscă să facă degerături din cauza frigului. Lucrători umanitari ofereau duminică, în tabără, ceai şi supă calde migranţilor, înainte ca aceştia să-şi continue drumul către Europa de Vest.

Temperaturi negative şi rafale puternice de vânt se înregistrau şi pe coastele Croaţiei la Marea Adriatică, perturbând unele linii de feribot şi traficul aerian în oraşul de coastă Dubrovnik.

Sursa: Mediafax

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co