Imobiliare Valea Prahovei
Stiri

Filmul ”Colectiv” a câştigat Premiul Publicului European

Nu a fost să fie Oscarul pentru Filmul ”Colectiv”, regizat de Alexander Nanau, dar pelicula a obținut un alt râvnit trofeu! David Sassoli, preşedintele Parlamentului European, a dat vestea cea mare pentru români, în cadrul sesiunii plenare a legislativului european de la Strasbourg. Lungmetrajul ”Colectiv” a câştigat Premiul Publicului European în acest an.

David Sassol, preşedintele Parlamentului European
”După perioada pe care tocmai am parcurs-o, oamenii simt o nevoie crescândă şi presantă să se reunească, nu doar în spaţii de dezbatere, dar şi în alte spaţii precum cinematografele. Cultura şi filmul sunt expresii ale vitalităţii noastre creative şi economice, dar mai ales ale vitalităţii democratice a societăţilor noastre”, a spus David Sassoli cu prilejul prezentării trofeului.

Cu acest prilej, Alexander Nanau a adus un omagiu victimelor şi familiilor implicate în tragedia de la clubul Colectiv, precum şi presei independente care a investigat acest caz.

Alexander Nanau, regizor

”Vrem să luptăm cu corupţia şi vrem o presă liberă în Europa. Societăţile nu evoluează dacă nu avem cultură, educaţie şi presă independentă. Este datoria dumneavoastră să susţineţi cetăţenii, să reglementaţi investiţiile în cultură şi educaţie şi să protejaţi jurnalismul”.

La acest premiu au mai fost nominalizate filmele ”Another Round”și ”Corpus Christi”.

Câştigătorul este decis atât prin votul publicului, cât şi prin votul deputaţilor europeni, fiecare cu o pondere de 50% în decizia finală.

Documentarul “Colectiv”, coproducţie România-Luxemburg, este o poveste captivantă ce prezintă eforturile comune depuse de medici, oficiali guvernamentali şi jurnalişti de investigaţie, care luptă împotriva corupţiei în timp ce descoperă o fraudă de amploare în sistemul de sănătate din Bucureşti după incendiul din clubul Colectiv, care a avut loc pe 30 octombrie 2015. Este primul film românesc nominalizat la premiile Oscar, unde a concurat, în cadrul ediţii din 2021, la categoriile ”cel mai bun documentar” şi “cel mai bun lungmetraj internaţional”.

Documentarul ”Colectiv” a fost desemnat în luna decembrie 2020 cel mai bun documentar la Premiile Academiei Europene de Film.

Premiul Publicului European este acordat de Parlamentul European şi Academia Europeană de Film, în parteneriat cu Comisia Europeană şi Europa Cinemas, potrivit Agerpres.

Trofeul îşi propune să promoveze creativitatea şi diversitatea în cinematografia europeană, prin sprijinirea filmelor produse în Europa.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co