Stiri

Economia României va înregistra o contracţie de 5% în 2020, estimează FMI

Specialiştii au revizuit în scădere semnificativă estimările privind evoluţia economiei româneşti în acest an, în contextul pandemiei de coronavirus, arată raportul Fondului Monetar Internaţional, publicat marţi. Astfel, reprezentanţii instituţiei financiare internaţionale se aşteaptă ca economia românească să înregistreze o contracţie de 5% în 2020, cu revenire în 2021, când va înregistra un avans de 3,9%.

Noile estimări ale FMI sunt mult mai pesimiste decât cele ale Băncii Mondiale, care săptămâna trecută prognoza că ţara noastră va înregistra o creştere economică de 0,3% în 2020, faţă de un avans de 3,8% cât estima în urmă cu trei luni.

Florin Cîţu, ministrul Finanţelor, a declarat că economia României va înregistra o revenire în formă de “V”, iar scăderea din acest an va fi compensată de o revenire în 2021.

Ministrul Finanţelor estimează un reviriment al economiei începând din a doua jumătate a acestui an.

Florin Cîţu, ministrul Finanţelor (sursa: agerpres.ro)

“Scăderea economică depinde acum de estimări. Apar mai multe estimări. Şi la noi în prima fază arată rău faţă de estimarea pe care o aveam pentru anul acesta. Faţă de creşterea economică este o scădere abruptă. Intrăm în teritoriul de recesiune dar ăsta este efectul a ceea ce se întâmplă acum. Vă spun că anul acesta o să avem un reviriment al economiei chiar începând cu iulie-august”.

Pe de altă parte, noile previziuni ale FMI mai arată şi o creştere explozivă a ratei şomajului în România, de la 3,9% în 2019 până la 10,1% în 2020, pentru ca în 2021 să se reducă la 6%.

La nivel global, FMI estimează că, din cauza pandemiei de coronavirus, economia mondială ar urma să se contracte cu 3% în 2020, ceea ce reprezintă un declin mai grav decât cel înregistrat în perioada crizei financiare din 2008-2009. Instituţia financiară internaţională subliniază că este vorba despre o revizuire cu peste 6 puncte procentuale.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co