Imobiliare Valea Prahovei
Stiri

Economia României, “pe butuci”. Deficitul bugetar a urcat la 3,59% din PIB

Pandemia de coronavirus, care nu dă semne de retragere în mai multe țări europene, ba dimpotrivă, adâncește criza economică la nivelul Bătrânului Continent, iar România nu face excepție.

Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 3,59% din Produsul Intern Brut după primele cinci luni ale acestui an, la aproape 39 miliarde lei.


” Creşterea deficitul bugetar aferent primelor cinci luni ale anului curent, comparativ cu cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, este explicată, pe partea venituri, de evoluţia nefavorabilă a încasărilor bugetare în perioada martie-mai, ca urmare a amânării plăţii unor obligaţii fiscale de către agenţii economici pe perioada stării de urgenţă şi de alertă, de creşterea restituirilor de TVA, faţă de nivelul aferent perioadei ianuarie – mai 2019, pentru susţinerea lichidităţii în sectorul privat, precum şi de bonificaţiile acordate pentru plata la scadenţă a impozitului pe profit şi a celui pe veniturile microîntreprinderilor”.


De asemenea, pe partea de cheltuieli, reprezentan
ții Ministerului de Finanțe menţionează că faţă de creşterea bugetară prin efectul legilor s-a înregistrat o creştere a cheltuielilor de investiţii faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, precum şi plăţi cu caracter excepţional generate de epidemia COVID-19.


Veniturile bugetului general consolidat în primele cinci luni ale anului 2020 sunt în scădere cu 3,4% faţă de nivelul încasat în perioada similară a anului trecut.

Dinamica este explicată de facilităţile fiscale acordate pentru susţinerea economiei în contextul crizei actuale – în principal amânarea plăţii unor obligaţii fiscale şi bonificaţiile acordate la plata impozitului pe profit.

Suplimentar, contracţia încasărilor din luna mai, de 12%, a avut la bază evoluţia nefavorabilă a activităţii economice din aprilie, luna acoperită în totalitate de instituirea stării de urgenţă.

Totodată, evoluţia încasărilor nete de TVA în primele cinci luni ale anului a fost influenţată negativ de: creşterea rambursărilor de TVA cu 28,4%, cu scopul de a asigura companiilor un nivel de lichiditate suplimentar pe perioada crizei; amânarea termenului de plată a obligaţiilor fiscale declarate; evoluţiile economice nefavorabile din sectoarele economice, începând cu luna martie: în principal serviciile de piaţă prestate populaţiei, industria şi comerţul.

Și veniturile din accizele pentru produse energetice s-au contractat cu 15,4% în perioada ianuarie – mai, ca urmare a diminuării consumului de carburanţi începând din luna martie, odată cu instituirea stării de urgenţă în contextul crizei COVID-19.

În schimb, veniturile din accizele pentru produsele din tutun au consemnat un avans de peste 18 procente, susţinut şi de majorarea nivelului accizei la ţigarete cu 4,2%.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co